Milas Ziraat Odası > Haberler > Zeytinde Halkalı Leke Hastalığı

Zeytinde Halkalı Leke Hastalığı

İlçemize bağlı bazı mahallelerdeki zeytinlik arazilerde etkisini sürdüren ‘Halkalı Leke hastalığına karşı başlatılan mücadelenin ikinci etap uygulamasına başlanıldı…16 ayrı noktada bulunan 3 bin 150 ağaç ilaçlandı… Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Kaymakamlığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğü, Milas Belediyesi, Milas Ziraat Odası, TARİŞ Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi yönetici ve çalışanlarından oluşan heyet, halkalı leke hastalığının yoğun bir şekilde görüldüğü ve üretimin etkilendiği Menteş, Kurudere, Eğridere ve Danişment mahallelerindeki zeytinlik arazilerde 2015 yılı içerisinde incelemelerde bulunmalarının ardından başlatılan ilaçla mücadele çalışmaları devam ediyor. Çalışma kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Belediyesi ve Milas Ziraat Odası Başkanlığı tarafından deneme alanı olarak belirlenen Menteş Mahallesi’ndeki zeytinlikte ikinci etap ilaçlama yapıldı. Çalışmalar, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Araştırma Destekleme Eğitim Şube Müdürü Metin Bayrak, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Ziraat Mühendisleri’nin katılımıyla gerçekleşti. İnşallah çalışmalarımızda başarılı oluruz… 17 Haziran 2015 tarihinde sahada ön inceleme çalışması yapıldıktan sonra ilaçlama çalışmalarının başladığını belirten Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı; “Kurumlar ve sivil toplum örgütleri olarak amacımız halkalı leke ile başarılı bir şekilde mücadele etmek. Bu hastalık ile ancak ve ancak ilaçla mücadele edilebileceği bilincini oluşturduk. İnşallah çalışmalarımızda başarılı oluruz. Milas’ta 16 ayrı noktada deneme sahası belirlendi. Bu saha içerisinde toplam 3 bin 150 zeytin ağacı bulunuyor. Belirlenen sahalarda üç etaplı bir çalışmamız olacak. Birinci etap ilaçlamaları Kasım ayı içerisinde yapılmıştı. Bugün ise ikinci etap ilaçlama çalışması başlatıldı. Üçüncü etap ilaçlama ise Mart ayı sonu veya Nisan ayı başlangıcında yapılacak. Fakat bu ilaçlama öncesinde ağaçların yaprak ve toprak analizleri yapılacak. Ve çıkan sonuçlara göre hangi değerleri eksikse ona göre ilaçlama yapılacak, bitkinin beslenmesi sağlanacak” dedi. 10 yıldır tam kapasite verim alınmayan alanlar… Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Araştırma Destekleme Eğitim Şube Müdürü Metin Bayrak, çalışmalarının amacının ilaçla mücadelenin sonuçlarını üreticilere göstermek olduğunu belirterek; “Başlatmış olduğumuz mücadelenin sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından büyükşehir olarak gerekirse ilaçla mücadele etmek isteyen üreticilere ilaç desteğinde de bulunulacak” dedi. Bayrak, Milas’ta ilaçlama çalışmaları için belirlenen alanların, yaklaşık 10 yıldan beri tam kapasite verim alınamayan alanlar olduğunu ifade ederek, yapılan uygulamadan sonra üretim kapasitesinin değişeceğini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından mühendisler tarafından hazırlanan ilaçlar, belediye ekipleri tarafından zeytin ağaçlarına uygulandı.