Milas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Milas Ziraat Odası > Arıcılık

Arıcılık

Bal, ilk çağlardan beri insanoğlu için en önemli besin kaynaklarından biridir. Muğla’nın arıcılık açısından önemli olmasının nedeni çam balı ve çam ormanlarıdır.Türkiye bal üretiminin de yaklaşık olarak %22‘si Muğla’da yapılmaktadır. Çam balı, bal arıları tarafından, basra böceğinin salgısından üretilir. Çam balı, uzun süre kristalize olmaması ve fonksiyonel gıda özelliği taşıması nedeniyle tıp ve gıda sektöründe geniş bir kullanım alanına sahiptir. Arıcılık, aile işletmeciliği şeklinde yapılan bir üretimdir. Bölgemizde yılın 9 ayında çam balı üretimi yapılabilecek potansiyel mevcuttur. Muğla çam balının daha koyu renkli ve yoğun mineral madde (demir, mangan, çinko) içermesi onun ayırt edici özelliğidir. Yapılan araştırmalarda yöremizde üretilen çam balının oldukça yüksek Antimikrobiyal etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Muğla ili ve ilçemiz Milas'ın önemli bir çam balı üretim merkezi olması, ülkemiz çam balı üretiminde en fazla çam balının burada üretiliyor olmasına rağmen, malesef Muğla çam balı hala tescil edilememiştir. Bu durum, çam balının sürdürülebilir üretimini, pazarlanmasını ve hakettiği ekonomik değerini bulmasını zorlaştırmaktadır.