Milas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Milas Ziraat Odası > Haberler > Suçum mevkiinde bulunan yeni hizmet binası bahçesinde örnek zeytin hasadı gerçekleştirildi.

Suçum mevkiinde bulunan yeni hizmet binası bahçesinde örnek zeytin hasadı gerçekleştirildi.

Suçum mevkiinde bulunan Milas Ziraat Odası yeni hizmet binası bahçesindeki zeytinler makine ile hasat yapılıp file ile toplandı. Daha sonra toplanan zeytinler kasalara konularak TARİŞ Milas Zeytinyağı Fabrikasına götürülerek, soğuk sıkım için ilgililere teslim edildi. Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve Tariş 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, fabrikada yaptıkları ortak açıklamada, Milas’a ait ‘Memecik’ cinsi zeytinden elde edilen zeytinyağının tüm dünyaya tanıtılacağını söylediler. TARİŞ Milas Zeytinyağı Fabrikasında yapılan ortak açıklama öncesi, hasat edilen zeytinlerin hangi şartlarda fabrikaya getirildiği, taşıma yöntemi, el değmeden üretimi sağlanan organik soğuk sıkımın önemi, yerinde bir kez daha iki başkan tarafından incelendi. Milas Ziraat Odası’na ait bahçeden hasat edilen zeytinlerin bizzat fabrikaya ulaşmasını sağlayan Oda Başkanı İsmail Atıcı ve TARİŞ 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül

İlk açıklamayı yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı; “Milas Ziraat Odası’na ait bahçedeki zeytinler ilk defa bu sene ürün verdi ve biz de toplanan bu zeytinleri TARİŞ’e ait tesislere getirdik. İlçemize ait Memecik cinsi zeytinde erken hasat ve toplanan zeytinlerin bir an önce işlenmek üzere fabrikaya getirilmesi son derece önemli ve bu konuda tüm üreticilerimizin bilinçlenmesi için yoğun bir çaba harcanıyor. Ziraat Odası olarak bu konuda öncülük yapmak, bir yandan da bu alanda ciddi yatırımlar yapan TARİŞ Kooperatifinin çalışmalarına katkıda bulunmak üzere buradayız. Hasat edilen zeytinler süratle fabrikaya ulaştırıldı ve birazdan organik bir şekilde soğuk sıkım yapılarak bizlere teslim edilecek. Sonrasında ise elde edilen zeytinyağının ne şekilde saklandığı da son derece önemlidir. Biz, elde edilen zeytinyağını krom kaplarda saklayacağız. Yıllardır kalite, marka değeri ve adeta zeytin ve zeytinyağının başkenti olarak gördüğümüz Milas’ın bu alanda bütün dünyaya tanıtılması konusuna vurgu yapıyoruz. Nitekim kısa bir süre önce gerçekleştirdiğimiz Zeytin Hasat Şenliğinde de bu konulara dikkat çekmeye çalıştık” dedi. 

25 - 26 Kasım 2017 tarihleri arasında 4’ncü kez düzenlediğimiz Zeytin Hasat Şenliği’nde Milas olarak amaca ulaşılıp ulaşılmadığını sorduğumuzda ise Oda Başkanı Atıcı; “Yüzde yüz ulaşmasak da yüzde seksen oranında hedefe ulaşıldı. Ne yazık ki zeytinin başkenti Milas’ta bu sene dördüncü kez hasat şenliği düzenledik. Oysa bu sayı daha yukarılarda olmalıydı. Bu konuda geç kalındığını belirtmekle birlikte emin adımlarla Milas’a ait Memecik cinsi zeytinden elde edilen zeytinyağını tanıtmaya devam ediyoruz. Eksiklerimiz olabilir, zaten şenlik sonrası bir değerlendirme toplantısı yapılarak bu eksiklikler tespit edildi ve tutanakla kayıt altına alındı. Önümüzdeki yıl çok daha başarılı bir organizasyon yapacağımızdan eminim. Öte yandan, içinde bulunduğumuz günler, haftada bir kez yağan yağmur ve hava sıcaklığının 18 derecelerde olması, Halkalı Leke hastalığıyla daha etkin bir şekilde mücadele etmemiz gerektiğini gösteriyor. Bu hususu atlamamalı, bu hastalıkla gerektiği gibi mücadele etmeliyiz. Bu konuda tüm çiftçilerimiz duyarlı olmalıdır” dedi.   

Ziraat Odası Başkanı Atıcı’nın ardından TARİŞ 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül ise, kooperatif olarak tüm üyelerine her alanda büyük hizmetler sunduklarına vurgu yaparak; “Özellikle zeytinde erken hasat, taşıma yönetimi, soğuk sıkım ve saklama konusunu önemsiyoruz. Bu anlamda da kooperatif olarak atılması gereken her adımı atıyoruz. Bildiğiniz gibi Memecik cinsi zeytinimizin değeri daha yeni yeni anlaşılıyor. Çünkü, bu cins zeytinden modern usullerle elde edilen zeytinyağı son derece kaliteli ve bu ürünü bütün dünyaya tanıtmalıyız. İlçemizde bu sektörde çok ciddi adımlar atılıyor. Örneğin marka alan firma sayımız 40’ın üzerine çıktı. Biliyoruz ki bu sayı daha artacak. Önemli olan kaliteli zeytinyağını bugünün koşullarında elde etmek, elde edilen bu ürünü de gerektiği şekilde iç ve dış pazara sunabilmek. TARİŞ olarak biz bu konuda öncülük yapmaya çalışıyoruz. Bizimle birlikte birçok özel sektör temsilcisi de elinden gelen tüm çabayı gösteriyor. Bu anlamda geleceğimizi çok daha parlak görüyorum” dedi. Yapılan açıklamanın ardından her iki başkan ve TARİŞ Yönetim Kurulu üyeleri, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağının tadına baktılar.