Milas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Milas Ziraat Odası > Haberler > Odamız Meclis Kurulu Ekim ayı olağan toplantısı, Milas Kaymakamı Eren Arslan'ın da katılımıyla 03.10.2017 tarihinde yapıldı.

Odamız Meclis Kurulu Ekim ayı olağan toplantısı, Milas Kaymakamı Eren Arslan'ın da katılımıyla 03.10.2017 tarihinde yapıldı.

Toplantıda bu yıl 4.kez düzenlenecek olan Milas Zeytin Hasat Şenliği hazırlık çalışmaları ve yardım konusu, ilçemizdeki tarımsal sulama konusundaki sıkıntılar, Dörttepe Mahallesindeki çiftçilerin tarımsal sularının tuzlanması sorunu ve 2017/2018 Eğitim-Öğretim döneminde yapılacak olan oda üyesi çiftçilerin eğitim yüksek öğrenim gören çocukları eğitim bursu başvuruları görüşüldü.

Meclis Gündemi Oda Genel Sekreteri Üstün Kaya tarafından okundu. Daha sonra söz alan Meclis Başkanı Halis Şahin "Sayın Kaymakamımızın bugün aramızda olması bizleri onurlandırmıştır. Bizlere göstermiş olduğu yaklaşım ve vermiş olduğu değer için teşekkür ediyorum." dedi. 

Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı söz alarak, "Bugün Milas Ziraat Odası tarihinde bir ilk gerçekleşiyor. 54 yıllık Ziraat Odası tarihimizde ilk defa bir kaymakam meclis toplantımıza katılıyor. Gerçekten bizler için bugün, özel bir gün olarak tarihe geçmiştir. Aslında Milas Kaymakamı ve Milas Belediye Başkanı zaten bizim doğal üyemizdi ancak bugüne kadar hiçbir yönetici meclis toplantılarımıza katılmamıştı. Bu anlamda bizlere bu ilki yaşatan Sayın Kaymakamımıza teşekkür ediyoruz. 

Ziraat Odası; kamu yararına çalışan, çiftçilik mesleğinin kaliteli ve verimli bir üretim için çiftçilerin çalışmalarını kolaylaştıran, çiftçilerin kendi aralarında ve halkla olan ilişkilerinde doğruluğu - dürüstlüğü savunan, bir anlamda devlet ile çiftçi arasında köprü vazifesi gören bir kuruluştur. Yaptığımız görevlerin içerisindeki en önemli bölüm, özellikle çiftçilerin tarımsal faaliyetlerde karşılaştıkları problemleri çözmek, üreticiye - çiftçiye ucuz girdi temin etmek, çiftçiler arasındaki sorunları çözmek ve devlet kurumları tarafından çiftçilerden istenilen belge ve bilgileri temin etmektir. Bir başka nokta ise tarım ile ilgili yasalar çıkarılırken de Oda olarak Ziraat Odaları Birliği aracılığıyla Tarım Bakanlığımıza görüş ve önerilerimizi iletmektir. Kısaca, Ziraat Odaları devlet ile çiftçi arasında iletişim kanalını kuran bir sivil toplum kuruluşudur."dedi.

Milas Kaymakamı Sayın Eren Arslan konuşmasında şunlardan bahsetti."Bugün, bu güzel ülkemizin hemen her köşesinde özellikle tarımsal anlamda bir veya birkaç ürün öne çıkmış, doğal olarak da yöre insanının geçim kaynağı da o ürünler olmuştur. Oysa Milas’a baktığınızda su ürünlerinden tutun, arıcılığa, zeytinciliğe, meyve ve sebzeciliğe kadar pek çok ürün yetiştirilen bir ilçe. Bu anlamda Milaslı üreticiler de toprağına sahip çıkarak, onu ekip biçmiş ve yetiştirdiği ürünü topluma sunmuştur. İşte onlardan bir tanesi zeytinciliktir. Bugün 132 mahallenin 52’si sadece zeytincilikle geçimini sağlıyor. Zeytinyağı üretiminde ise son yıllarda markalaşmaya, kaliteli zeytinyağı üretmeye yönelik ciddi çalışmalar var. İşte bütün çalışmaların sergilendiği, yurt içinde ve yurt dışında duyulmasını sağlayacak bir etkinlik olarak da bu sene dördüncüsünü yapacağımız Zeytin Hasat Şenliğimiz var. Bu şenliğin amacı, yetiştirdiğimiz ürünü standartların üzerine çıkararak, kaliteli bir ürün elde ettiğimizi ve bu alanda rekabet gücümüzü göstermektir. Şenliğin nasıl ve ne şekilde yapılacağını belirleyen bir komite var ve bu komite oldukça geniş katılımcılardan oluşuyor. Orada herkesin görüş ve önerilerini ortaya koymasıyla yani bir anlamda ortak akıl ile kararlar alınıyor ve uygulanıyor.

Bu yılki Zeytin Hasat Şenliğine Prof.Dr.Canan Karatay'ın yanı sıra medyadan tanınmış isimler de katılacak. Bizler, yetiştirdiğimiz ürünleri, değerleri tanıtmak zorundayız. Ancak unutmamamız gereken, eğer kalitesiz bir ürün yetiştiriyorsanız bunun istediğiniz kadar tanıtımını yapın bir faydası olmaz. Dolayısıyla kaliteli, rekabet gücü yüksek, standartların üstünde ürün yetiştirmeliyiz ve tanıtımını öyle yapmalıyız.

Ciddi bir oranda marka değeri almış firma sayımız var ancak bu yeterli değil. Tüm zeytinyağı üretimi yapan işletmelerimizin bu konuda çalışması gerekiyor. Sadece zeytinyağında değil, sofralık zeytin konusunda da artık markalaşmaya yönelmemiz gerekli. Coğrafi işaretin alınmasıyla, artık Milas’ın zeytinyağı sadece yurt içinde değil, uluslararası ticarette de rekabet edebilecek bir noktaya geldi. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz."