Milas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Milas Ziraat Odası > Haberler > Milaslı çiftçi sulamada dönüşüm için süre ve destek bekliyor

Milaslı çiftçi sulamada dönüşüm için süre ve destek bekliyor

Milaslı çiftçi süre ve destek bekliyor Tarımsal sulamada kullanılan baraj suyunun her çiftçiye eşit şekilde dağıtılabilmesi için DSİ tarafından hazırlanan Hidrant Otomasyon Sistemi hakkında düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milaslı çiftçilerin bu sistemi desteklediğini belirterek, sulamadaki büyük dönüşüm için çiftçiye süre tanınmasını ve destek verilmesini istedi.

Aydın DSİ 21. Bölge ve Muğla DSİ 213. Bölge yetkilileri, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, sulama birliği yetkilileri, muhtarlar ve çiftçilerin katılımıyla Milas’a bağlı Kırcağız Mahallesi’nde, Hidrant Otomasyon Sistemi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nde görevli İnşaat Teknikeri Tarık Ceylan, İnşaat Mühendisi Sezin Kaplan ve Muğla DSİ 213. Bölge Müdürlüğünden İnşaat Mühendisi Üstün Ünlüsoy, Ziraat Mühendisi Didem Çetin, tarımsal sulamada dönüşümü sağlayacak olan Hidrant Otomasyon Sistemi ile ilgili Milaslı çiftçilere bilgilendirme yaptılar.

Barajlardan tarımsal sulama amacıyla verilen basınçlı su miktarının ultrasonik ya da manyetik debimetre ile ölçümünü, tüketim miktarının belirlenmesini sağlayan Hidrant Otomasyon Sistemi kapsamında, borularla her tarlanın başına getirilecek suya sayaç takılması planlandığını anlatan DSİ yetkilileri, sistem sayesinde çiftçilerin sulama konusunda hak mahrumiyeti yaşamasının önleneceğini belirttiler.

Her çiftçiye verilecek olan kart sistemiyle, tarla büyüklüğü ve ürün türü gözetilerek eşit bir şekilde sulamada sağlanacağını belirten DSİ yetkilileri, tarımsal sulamanın sulama birlikleri ile DSİ tarafından tek merkezden kontrol edileceğini belirttiler.

BAYIRKÖYLÜ ÇİFTÇİ MEMNUN KALDI”

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Bayırköy’de hayata geçirilen Hidrant Otomasyon Sistemi ilgili açıklama yapan Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğünde görevli İnşaat Mühendisi Sezin Kaplan, “Bayırköy’de bu sistemi hayata geçirdik ve çiftçiler oldukça memnun kaldılar. Şuan kimse ‘O su aldı ben alamadım’ demiyor, kimse sulamada hak mahrumiyeti yaşamıyor. Bu sistemi şimdi de Milas’ta hayata geçirmek adına bilgilendirme toplantısını yapıyoruz. Umarım çiftçilerimizin fayda göreceği bir çalışma olacak.” dedi.

SU İSRAF ETMEK BİZE ASLA YAKIŞMAZ!”

Yarı kurak bir iklimin son yıllarda etkili olduğuna değinen ve barajlardaki su seviyelerinin düştüğüne dikkat çeken Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, tarımsal sulama sezonunun yaklaşması sebebiyle bu sene için sayaç dikkate alınmadan çiftçiye su verilmesini talep etti ve Hidrant Otomasyon Sistemi’ne geçişin en az 2 yıla yayılmasını, ortak terfi hatlarının DSİ tarafından yapılmasını istedi.

Şuanda 5 Nisan yaz gibi, ülkemiz yarı kurak bir iklime doğru gidiyor. Bu nedenle suyumuzun her bir damlasını en verimli bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Şimdi durum şöyle her hidrandın başına DSİ sayaç koydurdu. Bu sayaçların üzerinde çok sayıda çiftçi var. Yeni sistemde, her tarlanın başına getirilecek suya sayaç takılması planlanıyor. Bu sistemi desteklemekle birlikte çiftçimizin bazı sıkıntıları ve sorunları var. DSİ kriterlerine uygun borular döşenerek, tarlalara su götürülmesi planlanıyor. Bu işlem sırasında bu borular herhangi bir boru olamaz! Yoksa çok sıkıntı yaşanır, borular patlar. Sayaç noktasında da özel bir durum var bu sayaçlar nitelikli ve maliyeti yüksek sayaçlar. Bazı özel durumlarda var. Tek sayaçta bazı yerlerde birden fazla çiftçinin kullanması gerekebilecek. Bu durumda nasıl bir uygulama yapılacak? Bunlara açıklık getirilmesi gerekiyor.” diyerek açıklamalarda bulunan Başkan Atıcı, “Bu yıl yani 2018’de, çiftçimize aynen geçen yılki sistemle su verilsin, sayaç dikkate alınmasın. Bu sistem için en az 2 senelik bir geçiş süreci başlatılsın. Çünkü sulama sezonuna az bir süre kala böyle bir sisteme girmek demek çiftçinin ciddi mağduriyetler yaşamasına neden olacaktır. Çiftçimiz bu sayaçları taktırır ama nitelikli boruların 

kullanılacağı ortak terfi hatlarını da DSİ yapsın. Lütfen bu hususları ve talepleri toplantının sonuç bildirgesi olarak not ederek yetkililere iletin.” diye konuştu.

Tarımsal sulamada büyük dönüşümün anlatıldığı toplantı, DSİ yetkililerinin çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini not etmesiyle son buldu.