Milas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Milas Ziraat Odası > Haberler > Çiftçilerin sulama sorunları masaya yatırıldı

Çiftçilerin sulama sorunları masaya yatırıldı

Milas Ziraat Odası Başkanlığının girişimleriyle Milas Kaymakamlığı Başkanlığında düzenlenen toplantıda, çiftçiler DSİ yetkililerine tarımsal sulama alanında yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

DSİ yetkilileri, çiftçilerin talebi üzerine Savran, Avşar ve Yaşyer mahallelerine Sarıçay üzerinden haziran ve temmuz ayında belirli aralıklarla toplam 5 milyon metreküp su verileceğini duyurdu. 

Milas Ziraat Odası Başkanlığı, çiftçilerin sulama konusunda yaşadığı sıkıntıların değerlendirilmesi, sulama planlamasının sağlıklı yapılması amacıyla Milas Kaymakamlığı Başkanlığında, Milas Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu’nda toplantı düzenledi.

Milaslı çiftçilerin sulamayla ilgili taleplerinin dinlendiği toplantıya; AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, AK Parti Milas İlçe Başkanı Fahri Acar, Muğla DSİ 213. Şube Müdürü Mehmet İskender, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdürü Cengiz Köse, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdürü’nde görevli Ziraat Mühendisi Salih Kızıltepe, Yatağan-Menteşe Sulama Birliği Başkanı Asım Demirel, Yatağan-Menteşe Sulama Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kırcağız Mahalle Muhtarı Fikret Turgut, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.

“SU KAYNAKLARMIZI İSRAF ETMEYELİM!”

Çiftçilerin sulama yaparken zaten kıt olan suyu israf etmemek için çaba sarf etmelerini rica eden Milas Kaymakamı Eren Arslan, toplantının açılış konuşmasında şunları kaydetti: “Çiftçilerimizin yeni düzenlemelere riayet etmeleri, yeni teknolojilere geçişin sağlanmasıyla mevcut su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması gerekiyor. Bu tabi zaman içerisinde olacak. Bu noktada bu hizmeti üreten birimlerin de her şeyi dilediği anda yapabilme imkânı olmuyor. Kuraklık da burada önemli bir faktör olarak dikkat çekiyor. Mevcut imkânlar, tesislerle en verimli su yönetimini nasıl yaparız onu konuşacağız. İlçemizin tarımsal ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesi bir hayli fazla… Çiftçilerimize bolluğun, bereketin olduğu bir sezon geçirmelerini diliyorum.”

EŞENCE VE GÖKÇELER BARAJLARI PLANLAMASI SÜRÜYOR

Milaslı çiftçiler için büyük önem arz eden baraj inşalarıyla ilgili açıklama yapan Muğla DSİ 213. Şube Müdürü Mehmet İskender, “Milas ilçemiz kurum olarak önem verdiğimiz ilçelerden birisi… Burada ciddi yatırımlarımız var, Sizlerinde bildiği gibi Derince ve Akgedik barajlarını işletmeye almış durumdayız. Eşence ve Gökçeler barajların planlamaları devam ediyor. Sene sonunda inşallah çalışmalara devam edip, önümüzdeki yılda inşallah projelerini bitirmeyi hedefliyoruz. Bundan sonrada yatırım programları dahilinde yapımı gerçekleşecek. Bunun yanında makinelerimizde belirli noktalarda ıslah çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

İskender’in ardından salondakilere bilgi veren DSİ 21. Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdürü Cengiz Köse ise Milas Ovası sulaması ile ilgili açıklama yaptı.

“Sulamada bazı sıkıntılar var. Yeni sulama tesislerinin tamamına çiftçilerimizin entegre olması tabi zaman alıyor. Bu geçen sene sulanan 459 hektar tarımsal alan bu sene daha da artacak. Tahminimiz bu şekilde… Bunun yaklaşık 2 katı kadar alanın sulanabilmesi için planlama yaptık. DSİ olarak 2015’ten itibaren yaşanan kuraklık üzerine dikkatimizi çektik ve tesislerimizdeki suyu daha fazla vererek susuzluğu tolere etmeye çalıştık. Ama bu yıl sadece sulama sezonunda yetecek su miktarı oldukça az. Böylelikle çiftçilerimizin su tüketimine dikkat etmesi gerekiyor biz de bu anlamda suyun israf edilmemesi için denetim tedbirlerimizi alacağız. Akgedik Barajı’nda suyumuz var ama dikkatli kullanmamız gerekiyor.” diyerek kuraklığın ciddiyetine dikkat çeken Köse, kapalı sulama sistemlerinde ve diğer alanlarda yaşadıkları sorunların çözümü için çalışma yaptıklarını söyledi.

Toplantıda söz alarak sorunlarını ileten çiftçiler, bazı noktalarda kapalı sulama sistemlerinde patlama yaşandığını, kartlarda sıkıntılar yaşandığını aktardılar. Öte yandan çiftçiler; Savran ve Avşar mahallelerinde yaşanan susuzluğa dikkat çekerek Akgedik Barajı’ndan Sarıçay üzerinden dere yatağından su verilmesini talep ettiler.

HAZİRAN VE TEMMUZ AYINDA 5 BİN METREKÜP CAN SUYU VERİLECEK

Kapalı sulama sistemi ve ultrasonik su sayaçlarında yaşanan problemleri not ederek çalışma yapılacağını kaydeden Köse, sulama planlamasına göre Savran ve Avşar bölgesine Akgedik Barajı’ndan haziran ve temmuz ayında sulama döneminde belirli aralıklarla 5 milyon metreküp su verileceğini duyurdu. Aynı zamanda verilen suyun dere yatağında kayba uğramaması için çalışma yapılacağını belirtti.

Milas’ta sulama alanındaki gölet ve baraj yatırımlarını hatırlatan AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, yöre çiftçisini yalnız bırakmayacaklarını ve yapımı planlanan Eşence ve Gökçeler barajları için Ankara’da gerekli temaslarda bulunacaklarını ifade etti.

Toplantının çiftçilerin taleplerinin gündeme gelmesi bakımından oldukça verimli geçtiğini söyleyen

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Çiftçimizin yaşadığı sulama sıkıntılarına duyarlılık gösteren AK Parti Muğla Milletvekilimiz Nihat Öztürk’e, Milas Kaymakamımız Eren Arslan’a, DSİ Şube müdürlerine ve yetkililerine, AK Parti İlçe Başkanı Fahri Acar’a çok teşekkür ediyorum. Kurak bir sezon yaşıyoruz ve çiftçilerimizin suyu israf etmemelerini istiyorum. Su zengini bir memleket değiliz. Mevcut suyun çiftçilerimize ulaştırılabilmesi için gerekli girişimleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz. ” diyerek, Bodruma içme suyu ve termik santralline soğutma suyu sağlayan Geyik Barajı’ndan imkanlar dahilinde çiftçiye su verilebilmesi için çalışma yapılmasını talep etti. Geyik Barajı’nın su kapasitesinin ancak içme ve soğutma suyunu karşıladığını kaydeden Köse, bu talebin gerçekleşmesinin şuan itibariyle mümkün olmadığını belirtti.

Toplantı çiftçilerin taleplerinin değerlendirilmesiyle son buldu.