-Başkan Atıcı’dan ‘anız yakma’ uyarısı! -“Toprağın bereketini yok etmeyin” -“Toprağın canını yakmayın”
Hasat sonrası tarlada kalan kök ve sapların yakılarak yok edilmesi yöntemine asla başvurulmaması gerektiğini söyleyen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Anızın yakılmasına bağlı olarak canlılığını yitiren toprakta, ciddi oranda verim düşüşü meydana gelir. Ayrıca bu şekilde orman yangını riski de artmaktadır.” dedi.
Milas’ta son günlerde bazı
tarım arazilerinde çıkan yangınlara dikkat çeken Milas Ziraat Odası Başkanı
İsmail Atıcı, çiftçilere geçmiş olsun dileklerinde bulunduktan sonra anız yakma
uyarısında bulundu. Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları
dikkate alındığında orman yangını riskinin de en üst seviyede olduğunu
hatırlatan Başkan Atıcı, anız yakma yöntemine başvurmanın toprak verimi
açısında da büyük riskler oluşturduğunu belirtti.
YANGIN TOPRAKTAKİ YAŞAMI YOK
EDİYOR!
“Üzerinde
tarım yaptığımız, bizi besleyen ve doyuran toprak, on binlerce yılda oluşmuş
canlı bir varlıktır. Toprağın bir gramında çoğunlukla dünyadaki insan
nüfusundan daha fazla, bakteri, mantar, aktinomiset, alg ve benzeri canlı
barındırmaktadır. Bu nedenle de biz canlılar gibi nefes alır, nefes verir.
Toprağa can katan, canlılık veren bu mikroorganizmaların yaşam kaynağı, toprağa
çeşitli yollarla verilen ya da ulaşan organik bileşiklerdir. Bu organik
bileşikler; hasat sonrası toprakta kalan bitki kökleri, hasat artıkları ya da toprağa
verilen hayvan gübresi ve benzeri materyallerdir.” diyerek topraktan gelen
berekete sahip çıkılmasını isteyen Başkan Atıcı, anız yakımı sırasında
oluşan zararlar konusunda şunları kaydetti: “Toprak verimliliğine uzun vadede
ciddi zarar veren anız yakma, verimli tarım alanlarının azalmasına, toprak
içinde bulunan yararlı mikroorganizma ve besin elementlerinin geri dönüşümsüz
olarak kaybedilmesine neden olmaktadır. Ayrıca tarım arazilerinde
sürdürülebilir verimliliğini kaybetmesinin de en önemli nedenleri arasında yer
almaktadır. Anız yangınları sırasında toprağın 0-5 cm derinliğinde 250 dereceye
ulaşan sıcaklıklar meydana gelir. Toprağın üst tabakasında meydana gelen bu
aşırı sıcaklık artışı, üretimde verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan
organik maddelerin ve canlıların yok olmasına neden olmaktadır.”
ANIZIN YENİDEN TOPRAĞA
KAZANDIRILMASI VERİMİ ARTIRIYOR
Hasat sonrası oluşan anızın
yeniden toprağa kazandırılmasıyla verim artışı yaşandığını ifade eden Atıcı, “Anızın yakılması bir yana
aksine sürülerek veya parçalanarak toprağa yeniden kazandırılması gerekiyor.
Çünkü bu yararlı bitkisel artıklar toprağı tavında tutmakta ve meyilli
arazilerde verimli toprağın su ve rüzgâr erozyonuyla kaybolmasına engel
olmaktadır. Toprakta organik madde miktarı artığı için toprağın su tutma
kapasitesiyle birlikte verimi de artmaktadır. Herkese zarar veren orman
yangınlarına sebep olan anız yakmanın aslında hiçbir faydası olmadığı
böylelikle ortaya çıkmaktadır. Çiftçilerimizin bu hususları dikkate almalarını
rica ediyorum. ” diye konuştu.