Milas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Milas Ziraat Odası > Haberler > 4.Milas Zeytin Hasat Şenliği 25-26 Kasım 2017 Tarihlerinde Başarıyla Gerçekleşti

4.Milas Zeytin Hasat Şenliği 25-26 Kasım 2017 Tarihlerinde Başarıyla Gerçekleşti

Bu yıl 4.kez düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği, Atapark’tan başlayan ve kent merkezindeki caddelerden geçen şenlik yürüyüşü yine Atapark’ta sona erdikten sonra açılış etkinlikleri, halk oyunları gösterileriyle sürdü. Merkez İlkokulu öğrencileri ve MİFAD Halk Oyunları ekibinin gösterileri büyük alkış alırken; şenliğe geçen yıl da renk katan Akbank Bando Takımı, İzmir Marşı ile başlayıp 10’uncu Yıl Marşı’yla sona eren harika bir konser verdi. Daha sonra; Milas Kaymakamı Eren Arslan, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkan V. Hacı Koç, MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ve Muğla Valisi Esengül Civelek birer konuşma yaparak, zeytin ve zeytinyağının önemi, markalaşma, kaliteli zeytinyağı üretimi, tanıtım ve pazarlama konusunda önemli açıklamalarda bulundular ve şenliğin gerçekleşmesinde emeği geçen ve katkıda bulunanlara teşekkür ettiler.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı konuşmasında şöyle dedi."İlçemiz Milas çok eski medeniyetlerden biridir. Zeytincilik merkezi olarak bilinen bir bölgedir. Dağı, taşı ve ovaları çoğunlukla memecik cinsi zeytin ağaçlarıyla bezelidir. Her yaştan, her tattan farklı tat ve aromadan oluşan zeytin ağaçlarıyla kaplıdır. İlçemizde zeytinlik alanlar 533 bin dekar alan kaplamaktadır. 9 milyon adet meyve veren ağaç bulunmakta olup, dane üretimimiz yıllık 90 bin tondur. 10 bin ton zeytinimiz sofralığa ayrılırken 80 bin tonu ise, yağlığa ayrılmakta olup, yaklaşık olarak 16 ton zeytinyağı üretimi yapmaktayız. 9 milyon ağaç ile Türkiye toplam zeytin varlığının yüzde 10'unu oluşturan ilçemiz, zeytin varlığı bakımından ülkemizde ilk sıralardadır.

Tarım Bakanlığının düzenlemiş olduğu zeytin bahçelerinde gençleştirme ve rehabilitasyonu projesi yaşlı ağaçların gençleşmesini sağlayarak verime katkı sağlamıştır. Gene Bakanlığımızın desteklemiş olduğu organik ve iyi tarım  uygulamaları destekleriyle çiftçi bilinçlenmiş, daha kaliteli ürün elde etmeye başlamıştır. Ayrıca zeytinde alınan coğrafi işaret Milas memecik zeytinini uluslar arası düzeyde duyurulmasını sağlamıştır. 4'cünü düzenlediğimiz Zeytin Hasat Şenliği, gerek markalaşma gerekse Milas zeytin ve zeytinyağının tanıtımına önemli katkı sağlamıştır. Son yıllarda üreticimiz markalaşma yoluna gitmiş olup daha kaliteli ürün üretme konusunda önemli bir mesafe katetmiştir. Bugüne kadar uygulanan üretim tekniklerine birçok değişim olmuştur. Özellikle kaliteli zeytinyağı üretim yapabilmek bağlamında makineli hasata geçilmiş. Hasatı yapılan zeytinler çuvallara değil kasalara konmaya başlanmıştır."

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri ve Zeytin Hasat Şenliği Komite üyeleri tarafından sembolik olarak  şenlik kurdelası kesildi ve 4’ncü Zeytin Hasat Şenliği başlatıldı. Muğla Valisi Esengül Civelek ve tüm protokol üyeleri, Atapark’ta kurulan standları gezerek sergilenen ürünler hakkında bilgi aldı.

Şenlik programında daha sonra, Prof. Dr. Canan Karatay, Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda yaklaşık bir saat süren bir konferans verdi. Karatay; sağlığımız için dünyanın en yararlı meyvesinin zeytin, en sağlıklı meyve suyunun ise (sızma/virgin) zeytinyağı olduğuna dikkat çekerek, “Zeytinyağını mutlaka tüketmeniz gerekiyor. Çünkü zeytinyağı demek sağlık demektir. Sağlıklı beslenin ki, sağlıklı ve uzun bir ömür yaşayasınız. Günde en az 30-40 tane zeytin yiyebilirsiniz … Başta meme kanseri olmak üzere tüm kanser çeşitlerini önleyen bir doğal antibiyotikten söz ediyoruz. Kolesterol korkunuz olmasın. Zeytiyağı, vücuttaki şeker oranını düzenler, günboyu dinç olmanızı sağlar” dedi ve (erken hasat-soğuk sıkım) zeytinyağının doğrudan içilmesi de dahil olmak üzere, zeytin ve zeytinyağının faydalarını bilimsel çalışmalarla anlattı.

Konferansın ardından, Muğla Valisi Esengül Civelek, Prof. Dr. Canan Karatay ve diğer tüm protokol üyelerine, uzmanlar eşliğinde Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda soğuk sıkım zeytinyağı tadımı yaptırılarak, kaliteli zeytinyağının tüm özellikleri anlatıldı ve ardından, isteyen yurttaşların katıldıkları ‘Zeytinyağı Tadımı Etkinliği’ yapıldı.

Vali Civelek ve beraberindeki konuklar daha sonra, Erdoğan Siler’e ait zeytin bahçesine geçerek, zeytin hasadı yaptılar. Yapılan hasadın ardından bu kez Uğur Özen’e ait zeytinyağı fabrikasına geçerek, soğuk sıkım işlemine tanık oldular. Vali Civelek ve beraberindekiler, ardından, Özen Zeytinyağı Fabrikası’na ait bahçede zeytin fidanı diktiler.

Şenliğin ikinci gün program saat 10’da, Milas Belediyesi önünden Atapark’a kadar süren ‘Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü’ ile başladı. Yürüyüşe katılanlar birer madalya ile ödüllendirilirken; Özge Koleji Resim Atölyesi, Meslek Yüksekokulu T-Shirt Baskı Atölyesi, Özge Koleji Spor Yarışmaları ve Şiir-Kompozisyon-Resim Yarışması’nda dereceye  girenlere ödülleri, Milas Kaymakamı ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.

Şenlik kapsamında Atapark’ta dikkat çeken bir başka etkinlik ise, ‘Unutulmaya yüz tutmuş Çocuk Oyunları’ydı. ‘İp atlama’ başta olmak üzere daha birçok oyun, çocuklar ve büyükler tarafından sergilenirken, dereceye girenlere birer kitap ve zeytin ağacı fidanı hediye edildi. Saat 14’te ise Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda,  ‘Coğrafi İşaret’ konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur’un yaptığı panele rahatsızlığı nedeniyle Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu katılamazken, Yazar Yonca Tokbaş, Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu ve İlhan Koçulu  konuşmacı olarak katıldılar. Saat 15’te ise ‘Kaliteli Zeytinyağı Tanıma Programı’, Zeytin Dostu Derneği ve Yazar  Yonca Tokbaş tarafından sunuldu. 15.30’da Sınır Tanımayan Şefler Derneği üyeleri hünerlerini sergilerken, ardından Mahalleler arası ve Bireysel yemek yarışması düzenlendi. Dereceye girenlere ödülleri dağıtılırken, yarışmaya katılanlar birer çeyrek altın ile ödüllendirildiler. 25 ve 26 Kasım 2017 tarihlerinde bu sene 4’üncüsü gerçekleştirilen Milas Zeytin Hasat Şenliği, Koliva konseri ile sona erdi.