Milas Ziraat Odası > Haberler > 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

İlçemizde çok değerli ürün olan pamuk tarımının tekrar kazandırılması gerek.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Milas Ziraat Odası Başkanlığı olarak, kurum, kuruluşlar, birlik ve kooperatiflerle ortaklaşa bir etkinlik düzenledik. 14 Mayıs Cumartesi günü düzenlenen etkinlik programı saat 11.00’da Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve Oda çalışanları tarafından Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından anıt önündeki tören sona erdi. Program daha sonra Milas ilçesine bağlı Savran Mahallesi’nde devam etti. Savran’daki program saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşımızın seslendirilmesi ve Savran Mahalle Muhtarı Zekeriya Köse’nin yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra günün Milas Ziraat Odası Baaşkanı İsmail Atıcı da bir konuşma yaptı. konuşmasının ilk bölümünde ağırlıklı olarak ülkemizde yaşanan terör olaylarına değinerek, “Bu yıl ilk kez Savran’da 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlarken gönlümüzce dolu dolu şenlik yapamıyoruz. İki yıldan bu yana üzücü haberlerle karşılaştık. Bugün de buradaki etkinliğimizde de içimiz yanarak terörün ülkemizde hain eylemlerinden dolayı buruk bir kutlama yapmak zorunda kalıyoruz. Şehadete ermiş tüm şehitlerimize yüce rabbimden rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ocaklarına ateş düşen tüm analara, babalara başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Onların acılarını tüm çiftçiler ve çiftçi dostları olarak paylaşıyoruz. Eğer vatanımızı savunma görevi bizlere düşerse 7’den 70’e hiç tereddüt etmeden bizler de vatan uğruna şehit olmaya hazırız. Terör örgütleri hiç unutmasın, Türk milletini terörle korkutmak, umutsuzluğa sevk etmek, yılgınlığa sürüklemek istiyorlarsa asla bunu başaramazlar. İşte onların korkutmalarına kulak asmadan biz etkinliklerimizi Türkiye genelinde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Tüm çiftçilerimizden, şehitlerimiz ve gazilerimiz için hayır dualarını eksik etmemelerini rica ediyorum” dedi. İnadına üretim yapan Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu İFAP’ın 1984 yılında Hindistan’ın Yeni Delhi şehrinde aldığı kararla 14 Mayıs’ı Dünya Çiftçiler Günü olarak kabul ettiğini belirterek konuşmasını sürdüren Atıcı, daha sonra konuşmasına şöyle devam etti: “Biz de Milaslı çiftçi örgütleri olarak bütün olumsuzluklara, ambargolara, kaoslara ve krizlere rağmen inadına üretim yapan, hep umutlarını gelecek yıllara aktaran vefakar, cefakar üreticilerimizi tekrar tekrar tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Son yıllarda ilçemizde devam eden DSİ yatırım ve hizmetlerden dolayı DSİ şube müdürümüze, bölge müdürümüze ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ancak halâ bölgemizin en büyük sorunu tarım sulaması ile ilgili yatırımlardır. Şu anda bitkisel üretimde 150 bin dekarlık alanda kaliteli tarım sulaması ihtiyacı vardır. Şu anda barajlarla sulanan alan 25 bin dekardır. Daha önümüzde, sulanması gereken, su kalitesi son derece düşük 125 bin dekarlık alan var. Bu konuda Bakanlığımız ve müdürlüklerimizin, AK Parti İlçe Teşkilatı ve milletvekillerimiz bir gayret ve çaba içinde olduklarını biliyorum. İlçemizde çok değerli ürün olan pamuk tarımının tekrar kazandırılması gerek. Pamuk ekili alanlar 50 bin dekarlardan 1565 dekara düşmüş, üretilen pamuk 17 bin tondan sadece 565 tona düşmüştür. Çiftçi sayısı 2 bin 500 kişiden 44 kişiye düştü. Pamuk ekim için gübre ve mazot destekleri gittikçe artan pirim destekleriyle pamukçuluğa dönüş olacağı umudunu taşıyorum. Zeytinlerimizi yok eden gittikçe yaygınlaşan halkalı leke hastalığı ile topyekûn mücadeleye devletimiz destek olsun. Terör ve komşu ülkelerdeki kaotik ortam ne yazık ki önce turizmi, sonra tarımı ve tarımsal ihracatı tehdit etmektedir. Çünkü turizm ve tarım iç içedir. Değerli çiftçi kardeşlerim, Savran köyündeki bu çiftçiler günü kutlamalarının benim için çok özel anlamı vardır. Çünkü Savran köyü benim için ilklerle doludur. 7 yılım bu köyde geçti. Dağları yağ, maden, ovaları, balık süt. Değerli çiftçi kardeşlerim Ziraat Odası kurum, kuruluş ve kooperatifler ve birlikler olarak çiftçi sorunlarının çözümünde her zaman çiftçilerin sesi olduk. Sesi olmaya da devam edeceğiz. Bize katılan ve bizlere katkı veren başta Milas Belediye Başkanım Muhammet Tokat’a, sayın Kaymakamımız Fuat Gürel’e, tarımsal kurum, kuruluş, kooperatif ve birliklerin başkan ve yöneticilerine, siyasi partilerimizin başkan ve yöneticilerine, bize ev sahipliği yapan Savran Köyü Muhtarına ve kalkınma kooperatif başkanına ve misafirperver Savranlı çiftçilerimize ve bayan çiftçilerimize teşekkür eder, tüm çiftçilerimizin çiftçiler gününü tebrik ediyor, neşeniz bol, ürününüz bereketli olsun diyor saygılarımı sunuyorum.” Diğer katılımcıların yaptıkları konuşmaların ardından program Kuzyaka yöresinde organik tarım üretimi yapan çiftçilere Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan sertifikalarının törene katılan protokol tarafından verilmesiyle devam etti. Program, Milas Yörük Türkmen Derneği’nin halk oyunları gösterisi, konuklara yemek ikramı, Turgut Taş’ın müzik dinletisiyle sürüp konuklara kura çekimiyle hediye dağıtımıyla sona erdi.