Milas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Milas Ziraat Odası > Haberler > Zeytinde Halkalı Leke Hastalığı ilaçlama çalışması yapıldı.

Zeytinde Halkalı Leke Hastalığı ilaçlama çalışması yapıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı ve Milas Ziraat Odası tarafından 2015 yılında bölgemizde zeytin ağaçlarında yaygın olarak görülen ve verim düşüklüğüne, hatta ağaçların kurumasına neden olan ‘Halkalı Leke’ hastalığına karşı başlatılan mücadelenin üçüncü etap uygulaması, 10.11.2017 tarihinde Menteş Mahallesi Erdoğan Siler’e ait zeytinlikte yapılan son ilaçlama ile tamamlandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkan Vekili Hacı Koç, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı, Belediye ve Odanın teknik çalışanları ve arazi sahibi Erdoğan Siler’in katıldığı son ilaçlama çalışması öncesinde mücadele sürecine ve bu süreçte neler yapıldığına ilişkin açıklamalar yapıldı. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkan Vekili Hacı Koç, hastalığa neyin sebep olduğunu ve nasıl mücadele edilmesi gerektiğini belirledikten sonra tüm ilçelerin Ziraat Odası başkanlıklarıyla ortaklaşa bir mücadele yöntemi belirlediklerine dikkat çekerek; “Her iki kurumun teknik personelleri bir program belirlediler ve üreticilerimize ait zeytinliklerden bazıları ‘pilot’ bölge olarak belirlenerek arazilerde uygulama başlatıldı. Öncelikle işe toprak analizi yaparak başladık ve hastalıkla mücadele için ne tür ilaçların kullanılması gerektiği belirlendi. Başlatılan uygulamanın ilk yılında doğru bir mücadele yöntemi uyguladığımız anlaşıldı ve çalışmaya devam edildi. İkinci uygulamanın ardından kurumaya başlayan ağaçların yeniden canlandığını ve verim vermeye başladığını gördük. Uygulamanın son ayağına bugün başlanıyor. Ve gördüğümüz manzara hem bizleri hem de çiftçimizi son derece memnun eden bir boyutta. Yapılan tespitlerde bu sene verimin yüzde 80 oranında arttığını görüyoruz. Çalışma bundan sonraki aşamalarıyla devam edecek” dedi.

Son 10 yılda birçok zeytinlik alanda bu hastalığın görüldüğünü, bireysel anlamda yapılan hiçbir mücadelenin sonuç vermediğine dikkat çeken Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı ise; “Odamız ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan ortak çalışma, iki yılda sonuç verdi. Hastalığın görüldüğü birçok zeytin ağacı kurumaya yüz tutmuştu, ürün vermiyordu. Oysa bugün o mücadelenin verildiği bu zeytinlik alanda ağaçların yeniden canlandığını ve ürün vermeye başladığını görüyoruz. Belli aralıklarla ilçemize bağlı tüm köylerde bu hastalıkla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini, teknik konuda bizlerin yardımcı olacağını anlattık. Uygulama, birçok arazide uygulandı ve yüzde yüz sonuç alındı. Elbette çalışmayı bu noktada bırakmayacağız. Çiftçilerimize elimizdeki sonuç alınmış örnekleri göstererek onların da çalışmaya katılmalarını sağlayacağız. Toprak analizinden başlayarak, hangi dönemlerde ilaçlama yapılması, alanın düzenlenmesi, ağaçların bakımı gibi birçok konuda çiftçimizi aydınlatmayı sürdüreceğiz” dedi.

İlçemizdeki zeytinlik arazilerde etkisini sürdüren ‘Halkalı Leke’ hastalığına karşı başlatılan mücadelenin üçüncü etap uygulamasına başlandığı şu günlerde 16 ayrı noktada binlerce zeytin ağacının ilaçlanacağını belirten Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görevli teknik personel Turgut Karagöz de, yöremizde halkalı leke hastalığının yoğun bir şekilde görüldüğünü ve hastalığın ağaçları yok etmeye varan bir etkisinin olduğunu belirterek, “Milas’ta 16 ayrı noktada deneme sahası belirlendi. Bu saha içerisinde toplam 3 bin 150 zeytin ağacı bulunuyor. Belirlenen sahalarda bugüne kadar iki etap çalışma tamamlandı. Bugün ise üçüncü etap çalışmalarına başlandı. Bu ilaçlama öncesinde ağaçların yaprak ve toprak analizleri yapıldı ve çıkan sonuçlara göre hangi değerleri eksikse ona göre ilaçlama yapılarak bitkinin beslenmesi sağlandı. Milas’ta ilaçlama çalışmaları için belirlenen alanlar, yaklaşık 10 yıldan beri tam kapasite verim alınamayan alandı ve ilk iki etabın sonunda yapılan mücadelenin sonuç verdiğini görüyoruz. Asıl çalışma ise bundan sonra ve daha sıkı bir şekilde yapılmaya devam edilmeli. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda çiftçimize her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, hazırlanan ilaçlar zeytin ağaçlarına uygulandı.