Milas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Milas Ziraat Odası > Haberler > Yeni Hizmet Binası Atatürk Konferans Salonunda İlk Çiftçi Eğitim Toplantısı Yapıldı

Yeni Hizmet Binası Atatürk Konferans Salonunda İlk Çiftçi Eğitim Toplantısı Yapıldı

Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD)'nin ortaklaşa yürüttüğü Zirai Mücadele İlaçlarının Güvenli ve Sürdürülebilir Kullanımı girişimi çerçevesinde "Kalıntı Yönetimi-Kalıntıyı Önlemede Etkili Uygulamalar" konulu çiftçi eğitim toplantısı, Milas Ziraat Odası'na ait Suçum mevkiindeki yeni hizmet binasında 14.12.2017 tarihinde gerçekleştirildi.

Milas Ziraat Odası yeni hizmet binasındaki ‘Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ilk eğitim seminerinde, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Teknik Müşaviri Neşe Tezer,
Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD) Proje Koordinatörü Burcu Hamleci, Tarım Bakanlığı uzmanlarından Hüseyin Akyazı, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Mesut Durmuş, Yatağan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kuru, Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Eşref Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve yönetim ve meclis kurulu üyelerinin yanı sıra, ilçemizde tarımsal faaliyetlerle uğraşan çiftçiler katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasının ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, yeni hizmet binasında
gerçekleştirilen bu ilk eğitim toplantısına katılan tüm konuklara teşekkür ederek; “Bugünkü toplantımız bizler için son derece anlamlı. Milas Ziraat Odası Yönetiminin
5 yıllık emeği sonucu yapılan yeni hizmet binasındaki ilk toplantıdır. İlk eğitim çalışmamız, ilk toplantımız, gönül arzu ederdi ki daha fazla sayıda katılımcı olsun, ancak
içinde bulunduğumuz günler çiftçinin zeytin hasadında olması ve diğer tarımsal çalışmaları sürdürmesi nedeniyle katılım beklenen düzeyde olmadı. Bugünkü toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Zirai İlaçlarla Mücadele Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği bir eğitim çalışmasıdır. Bildiğiniz gibi yazılı ve görsel medyada tarımsal ilaçlama ile ilgili birçok haber yayınlanıyor. Zirai ilaçlama yapılsın, ancak bu ilaçlama yapılırken kurallara uyulsun istiyoruz. Her çiftçimiz, öncelikle çevreye ve doğaya saygılı, çevreyi ve doğayı korumakla, doğal hayata önem veren insan olmalıdır. Eğer doğal hayat yoksa, çevre yoksa, orman ve tabiat yoksa bizim tarımsal faaliyetleri sürdürmemiz mümkün değil. Böyle bir durumda ülkemizin geleceği de karanlıktır. Dolayısıyla zirai ilaç kullanalım ancak bunu kurallara uygun bir şekilde yapalım. Böylece tüketicilerimizin de, yani halkımızın da sağlığını korumuş oluruz. Öte yandan, olumsuz koşullarda ürettiğimiz ürünleri halka satamayız, dış ülkelere de ihraç edemeyiz. Yetiştirdiğimiz ürün elimizde kalır, para kazanamayız. O zaman da tarımsal faaliyetlerle uğraşmamızın bir anlamı kalmaz. Bu anlamda biz çiftçiler; kendi çocuklarımıza, eşimize, dostumuza, akrabalarımıza yedirmediğimiz ürünleri pazara getirmeyelim” dedi.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcının ardından kürsüye gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Teknik Müşaviri Neşe Tezer ise salondaki üreticilere, kısaca 4 D olarak adlandırdıkları; Doğru İlaç, Doğru Zaman, Doğru Doz, Doğru Yöntem ve hasat öncesi bekleme süresini anlattı. Bugüne kadar bu konuda düzenlenen eğitim çalışmalarıyla yaklaşık 65 bin çiftçiye ulaştıklarını belirten Tezer; “Bakanlık ve Ziraat Odaları Birliği bu konuda her türlü girişimde bulunuyor. Sürekli konuyu çiftçilerimize anlatarak, zirai ilaç kullanımının ne kadar önemli olduğunu gündeme getiriyoruz. Çiftçilerimize kesinlikle zirai ilaç kullanmayın demiyoruz ancak kullanılan ilacın bakanlık tarafından onaylı olmasına, yasal olmayan yollardan ülkemize giren ve ‘kaçak’ olarak adlandırdığımız ilaçları kullanmayın diyoruz. Mücadele edilecek hastalık veya zararlı maddeler ne ise o konuda mutlaka uzmanlarla görüşerek, reçeteli ilaç kullanın diyoruz. İlacın üzerindeki uyarıları dikkatli bir şekilde okuyun ve uygulayın diyoruz. Özellikle dozaj konusunda uyarıyoruz. Atılan fazla dozaj yarar değil, üzerinde uzun süre kalacak olan kalıntı nedeniyle zarar getirecektir. 

Bu nedenle kullanılan zirai ilaçta; doğru ilaç, doğru zaman, doğru dozaj ve doğru zamanlama diyoruz” diyerek, Bakanlık ve Ziraat Odaları Birliği’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ziraat Odaları Birliği Teknik Müşaviri Neşe Tezer’in ardından kürsüye gelen Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD) Proje Koordinatörü Burcu Hamleci ise, kullanılacak zirai ilacın niteliği, nasıl ve ne zaman kullanılacağı konularında detaylı bir sunum yaparak, zirai ilaçlamanın önemine dikkat çekti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanlarından Hüseyin Akyazı ise ‘Bitki Koruma Reçetesi’ ile ilgili bilgi vererek, bakanlık tarafından ülkemiz genelinde sıkı bir denetim çalışması yürütüldüğünü söyledi. Eğitim çalışmasında son olarak Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bitki Koruma Şube Müdürü Mesut Durmuş bir konuşma yaparak, il genelindeki kontroller, alınan numunelerden çıkan sonuçlar ve yanlış ilaç kullanımı nedeniyle üreticilere verilen maddi para cezalarından söz etti.

Panelistler tarafından yapılan konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Eğitim çalışmasına katılan birçok çiftçinin ortak sorunu ise, piyasadaki bayilerden ilaç almalarına ve kullanım kılavuzuna uygun olarak kullanmalarına rağmen kesilen para cezaları oldu. Özellikle tere-maydanoz-roka-marul gibi yapraklı sebze üreticisi olan çiftçiler, Temmuz-Ağustos aylarında ilaç kullanmak zorunda kaldıklarını, yetkili bayilerden almalarına rağmen kullandıkları ilaç nedeniyle 1600 lira para cezası kesildiğini ileri sürerek; “Bugüne kadar hiç kimse bizlere kimyasal ilaç yerine alternatif mücadele yöntemlerinden söz etmedi. Böyle bir mücadele yöntemini şimdi burada öğreniyoruz. Bizler yetiştirdiğimiz ürünü pazarda satarak geçimini sağlayan insanlarız. Başka da gelirimiz yok. Kesilen bu cezaları ödeme gücümüz de yok. Eğer böyle devam ederse hepimiz üretimden, tarımsal faaliyetlerden vazgeçer, asgari ücretle çalışmayı tercih ederiz. Özellikle yetişen genç nesil, çiftçilikten vazgeçerse, bu toprakları kim ekip biçecek” diye sordular. Bakanlık yetkilisi ve İl Tarım Müdürlüğü personeli, sorulan soruları cevaplamakta zorlanırken; “Bizlerin de yapacağı fazla bir şey yok. Bu konudaki yasa, yönetmelik ve talimatlar son derece açık. Siz domatese ilaç atarken, hava şartları veya başka nedenlerle hemen yanı başındaki biberi de ilaçlıyorsunuz. Ya da bir ürün için kullanmanız gereken ilacı başka ürünlerde de kullanıyorsunuz. Kimi zaman birkaç kimyasalı karıştırıp yeni bir kimyasal elde ediyor ve kullanıyorsunuz. Bütün bunlar bizler tarafından tespit edilmiş yanlış ilaç kullanma yöntemleridir. Sizlere söyleyebileceğimiz tek şey daha dikkatli olmanızdır” dediler.

Eğitim çalışmasının sonunda ise eğitim programına katılan üreticilere, eğitim çalışmasına katılan konuklar tarafından ‘Katılım Belgesi’ verildi. Milas Ziraat Odası Başkanlığı’nca düzenlenen eğitim çalışması, öğle yemeği ile sona erdi.