Milas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Milas Ziraat Odası > Haberler > Tarım ürünleri ithalatında vergi indiriminin üreticilerimize olumsuz etkileri.

Tarım ürünleri ithalatında vergi indiriminin üreticilerimize olumsuz etkileri.

Hükümetin tüm çabalarına rağmen çiftçi, pamuk ve tütün ekimine geri dönmüyor. Çünkü küstürüldü. Bu düzenleme ile bu kez hububat üreticisi ve hayvan yetiştiricisi de küstürülmemelidir.

Canlı hayvanlarda yüzde 135’den yüzde 26’ya, karkas ette yüzde 100’den yüzde 40’a, buğdayda yüzde 130’dan yüzde 45’e, arpada yüzde 130’dan yüzde 35’e, mısırda yüzde 130’dan yüzde 25’e indirilen gümrük vergileriyle ilgili olarak, Temmuz ayı olağan Meclis toplantımız öncesinde yerel medya mensuplarına basın açıklamasında bulunuldu.

Konuyla ilgili olarak Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı şunları söyledi."Bu düzenleme, Türk çiftçisinin ölüm fermanını imzalamak demektir. Hükümet bu düzenleme ile ekmeyin-biçmeyin-üretmeyin demek istiyor. Milaslı çiftçiler olarak bunu kabul etmemiz mümkün değil. Yetkililerin bunu bir kez daha gözden geçirmesini istiyoruz. Geçtiğimiz aylarda yüksek çıkan enflasyonu düşürmek için harekete geçen hükümet, tarım ürünlerindeki gümrük vergilerini düşürerek ithalatın önünü açmak ve bu yolla enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara çekmek istiyor. Hükümet olarak bir yandan hayvancılığı, tarımı teşvik edici düzenlemeler yapacaksınız, özellikle genç nesli çiftçiliğe özendirmek için projeler üretecek ve destek vereceksiniz, öte yandan da gümrük vergilerini yarı yarıya düşürerek ithalatın önünü açacaksınız. Bu düzenleme ile hükümet kendisiyle çelişmektedir. Tarım Bakanımız her ne kadar, ‘Türk çiftçisini mağdur etmeyeceğiz’ dese de, tarımdaki girdilerin yüksek olması yüzünden nadasa bırakılan arazi 4 milyon hektar iken, bu düzenleme ile bu rakamlar daha da artacaktır. Örneğin tütün ve pamuk üreticisi çeşitli nedenlerle üretimden uzaklaşmıştır.

Hükümetin tüm çabalarına rağmen çiftçi, pamuk ve tütün ekimine geri dönmüyor. Çünkü küstürüldü. Bu düzenleme ile bu kez hububat üreticisi ve hayvan yetiştiricisi de küstürülmemelidir. Çiftçi üretimden vazgeçerse geri dönüşü hiç de kolay olmayacaktır diyerek, tarladaki fiyat ile pazarda veya marketlerdeki fiyatlar arasında bir uçurumun olduğunu, bu durumdan da en büyük zararı üretici görmektedir. Bizler eşit şartlarda yarışırsak onlarla her alanda mücadele eder, hatta Avrupalı çiftçiyi geçeriz. Oysa bizim henüz tarımsal altyapımız hazır değil. Yani tarımsal sulama yetersiz, Pazar bulmakta zorlanıyoruz. Elektrik-gübre-mazot gibi temel girdiler Avrupa’ya oranla çok yüksek. Bunları çözmeden tarımda verimlilik ve üretimde kalite beklemek hayaldir."