Milas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Milas Ziraat Odası > Haberler > Milas’ta Zeytin Hasat Şenliği düzenlendi

Milas’ta Zeytin Hasat Şenliği düzenlendi

Yaklaşık 10 milyon zeytin ağacı varlığı ve coğrafi işarete sahip olan kaliteli zeytinyağlarıyla zeytinin başkenti olarak nitelendirilen Muğla’nın Milas ilçesinde, 5. Zeytin Hasat Şenliği düzenlendi.

Memecik türü zeytin ağaçlarıyla kaliteli zeytinyağı üretimi yapmak isteyenlerin ilk tercihi arasında yer alan Muğla’nın Milas ilçesi, 5. Zeytin Hasat Şenliği’ne ev sahipliği yaptı. 
Resmi rakamlara ve tespitlere göre 10 milyonluk zeytin ağacıyla, Türkiye’deki zeytin varlığının yüzde 10’nuna sahip olan Milas’taki hasat şenliğine; Muğla Valisi Esengül Civelek, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ve Suat Özcan, İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Muğla İl Tarım Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, siyasi parti temcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, oda başkanları, STK’lar, çiftçiler ve her yaştan vatandaş yoğun katılım gösterdi. 

İlçedeki tarihi Baltalı Kapı’dan şehir meydanına uzanan renkli kortej yürüyüşüyle başlayan şenlik, halk oyunları gösterisi ve resmi törenle devam etti. 
Resmi törenin ardından meydanda kurulan ürün stantları gezildi. Şenliğe katılanlar, zeytine ve zeytinyağına dair ürünlerin sergilendiği stantlarda, bol bol tadım yaptı.
Vatandaşlar, stantlarda satışa sunulan Milas’a özgü coğrafi işaretli zeytinyağlarına büyük ilgi gösterdi. 
Ardından bilimsel yöntemlerle ilçeye bağlı Menteş Mahallesi’nde zeytin bahçesinde Özcan Sabancı’nın çiftçinin tarlasında hasat yapıldı. Milas Zeytin Hasat Şenliğine katılan Uzman Doktor Ender Saraç, efe kıyafeti girerek geldiği zeytin bahçesinde hasat yaptı. Hasat sonrasında plastik kasalara dökülen zeytinler, ilçedeki bir fabrikada sıkıldı ve elde edilen taze zeytinyağı şenliğe katılanlara tattırıldı. 
Milas Zeytin Hasat Şenliği etkinlikleri daha sonra Uzman Doktor Ender Saraç’ın, sağlıklı beslenme konusunda verdiği konferansla devam etti. İlgiyle takip edilen bir konferansta zeytin ve zeytinyağlı tariflerle sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler konusunda vatandaşları bilgilendiren Uzman Doktor Ender Saraç, sağlıklı yaşam için bol bol zeytin ve zeytinyağı tüketilmesini tavsiye etti. 
Şenlikte Milas’ın zeytincilik bağlamında önemine dikkat çeken bir açıklama yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Milas zeytinciliğin merkezi desek boş değildir. Çünkü 530 bin dekar alanda 10 milyon kayıtlı zeytin ağacıyla, gerçekten memecik zeytinin ana yurdu. Yıllardır, belki bin yıllık iki bin yıllık zeytinlerin oluşturduğu botanik bahçesi gibidir Milas. Milas’taki memecik zeytinyağı ödüllü bir zeytinyağıdır. Gerçekten daha önce parlatılmamış, ön plana çıkmamış, kaybolan bir pırlanta gibi ama biz onu ön plana çıkararak üstündeki pası alarak ön plana çıkardık ve bu pırlantayı tüm dünyaya ve Türkiye’ye tanıtıyoruz.” dedi.