Milas Ziraat Odası > Haberler > Milas Ziraat Odası Yeni Hizmet Binasında Yem Bitkileri Tohum Dağıtım Töreni

Milas Ziraat Odası Yeni Hizmet Binasında Yem Bitkileri Tohum Dağıtım Töreni

Suçum mevkii, İzmir karayolu üzerinde bulunan önümüzdeki günlerde resmi açılışı yapılacak olan yeni hizmet binamız önünde, 17.10.2017 tarihinde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarımsal Daire Başkanlığınca temin edilen yüzde elli hibeli yem bitkileri(fiğ, yonca, tritikale) dağıtım töreni gerçekleştirildi. Odamız tarafından sms mesajı ile bilgilendirilen çiftçilerimizden, yine Odamıza başvuruları sonucu oluşturulan liste Muğla Tarımsal Daire Başkanlığına gönderildi. En fazla 10 dekarlık alan için gerekli tohumların yarısının bedeli Tarımsal Daire Başkanlığınca tahsil edildi. Geri kalan yarısının dağıtımı gerçekleştirildi.

Tohum dağıtım törenine, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hacı Koç, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, Milas Belediye Başkan Yardımcıları Zeynep Mat ve Faik Karagöz, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Çoban, Muğla Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Ahmet Kılbey ve Murat Yazar, Milas Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mustafa Sezgin, ilçemizdeki birçok bankanın şube müdürü, çok sayıda mahalle muhtarı ve çiftçiler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve ardından okunan İstiklâl marşımız ile başlayan törende, Ziraat Odası Başkanımız İsmail Atıcı, bir tarım kenti olan Milas’a, dolayısıyla Milaslı çiftçiye sağlanan bu imkân nedeniyle teşekkür ederek; “Geçtiğimiz yıl yaklaşık 900 üreticimize tohum desteği sağlanırken, bu yıl toplamda 364 çiftçimiz bu destekten yararlanacak. Sayının düşük olması sizleri yanıltmasın, çünkü bu sene bu desteği alacak çiftçimizin öncelikle toprak analizini yapması şart koşuldu. Dolayısıyla bu analizi yaptıran çiftçilerimiz bu desteği almayı hak etmişlerdir. Öte yandan, içinde bulunduğumuz, Odamızın yeni hizmet binasının gerçek sahipleri olan çiftçilerimize seslenmek istiyorum: Bu eser sizlerindir. Sizlere daha iyi şartlarda hizmet sunulması adına yapılmıştır. Milas Ziraat Odası yönetimi olarak bizlere böyle bir hizmeti sağlama fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederken, kısa bir süre sonra resmi açılışı yapılarak sizlerin hizmetine sunulacak yeni hizmet binamızın da siz değerli çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hacı Koç, il genelinde 612 çiftçiye; 97 bin 500 kg Triticale, 12 bin 250 kg Adi Fiğ ve 3 bin 450 kg Yonca tohumu dağıtılacağını belirterek; “Milas’ta ise toplam 364 çiftçimize 64 bin 875 kg Triticale, 1.950 kg Adi Fiğ ve 1.640 kg Yonca tohumu dağıtımı yapılacak. Bu tohumların parasal tutarı toplamda 307 bin 725 lira olurken, Milaslı çiftçilerimize dağıtacağımız tohumların parasal değeri ise 177 bin 318 liradır. Özellikle çiftçimize bu tür desteklerin devam edeceğini belirtirken, onlardan da bir talebimiz var. Mutlaka toprak analizlerini yaptırsınlar. Böylelikle hangi bölgede, hangi üründen daha fazla alınır, kaliteli ürün yetiştirilir bunlar için toprak analizi şart. Büyükşehir Belediyesi bünyemizde oldukça modern cihazlarla donatılmış, standartlara uygun bir laboratuvarımız var, dolayısıyla halkımızın bu konuda bilinçli davranmasını bekliyoruz” dedi.

Tohum dağıtımı için düzenlenen törende konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise, Muğla genelinde birçok ürün çeşidinin yetiştirildiğine, ancak bilinçli üretim konusunda bazı sorunların olduğuna dikkat çekerek; “Ne yazık ki turizm sektöründe hizmet veren oteller, mutfağında kullandıkları ürünleri başka yerlerden temin ediyorlar. Oysa Muğla, neredeyse tüketilen ürünlerin tamamını yetiştirebilen bir potansiyele sahip... Kırsalında yetiştirdiğini kıyı şeridindeki tesislere pazarlamakta sorunları var. Mutlaka bu pazarı yaratmak için birlik olmamız, kooperatifleşmemiz gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal faaliyetler konusuna büyük önem veriyoruz. Çünkü bu kent, bir turizm kenti olduğu kadar bir tarım kentidir. Hatta geçimini tarımsal faaliyetlerden temin eden nüfus sayımız daha fazladır. Bununla birlikte özellikle üzerlerine titrediğimiz gençlerimizin, doğup büyüdükleri köylerinden, babadan dededen kalma topraklarından kopmamaları, ekmeğini yine topraktan kazanmaları için gençlerimizi kırsalda tutmamız gerekiyor. Bunu sağlamanın yolu da çiftçiye daha fazla destek vermekten geçer. Bu desteği sağlarken başta Milaslı çiftçiler olmak üzere tüm Muğlalı çiftçiden daha fazla üretmelerini istiyoruz” diyerek; zeytin, incir, ceviz üretimi konusunda belediyenin önemli çalışmalar yaptığını da sözlerine ekledi. Yapılan konuşmaların ardından 364 Milaslı çiftçiye, yem bitkisi tohumu dağıtımı yapıldı. Dağıtımın ardından törene katılan konuklara keşkek ikramında bulunuldu.