Milas Ziraat Odası > Haberler > DSİ Aydın Bölge Müdürüne Ziyaret Düzenledik

DSİ Aydın Bölge Müdürüne Ziyaret Düzenledik

Taleplerimizi ve sorunlarımızı içeren yazıyı DSİ Bölge Müdürüne sunduk.

Yaz sulama döneminde baraj sularının tarımsal amaçlı sarıçaya bırakılması konusunu görüşmek, bu konuda çiftçilerimizin taleplerini ve mağduriyetlerini iletmek amacıyla, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı ve Yön.Krl.Başkan Vekili Fikret Turgut, Ak Parti Milas İlçe Bşk. Levent Akyer'le birlikte DSİ Aydın Bölge Müdürüne ziyarette bulunuldu. Taleplerimizi ve sorunlarımızı içeren aşağıdaki yazıyı DSİ Bölge Müdürüne sunduk.

"Milas ilçesinde tarımsal sulama amaçlı Akgedik, Derince,Eşence, Yeniköy, Akyol ve Gökçeler barajları planlamıştık. Milas Ovası sulaması için planlanan Akgedik Barajı, Derince Mahallesi ve Selimiye Ovası için planlanan Derince Ovası sulama projesi tamamlanarak çiftçilerimizin tarım sulamasına sunulmuştur.Bu anlamda Orman ve Su işleri Bakanlığımıza, Aydın Bölge Müdürlüğümüze ve Muğla şube Müdürlüğümüze çiftçilerimiz adına teşekkür ederiz. Ancak Milas ilçemizde yoğun olarak bitkisel üretimin yapıldığı yaklaşık 100.000 dekarlık alanda sulama suyu sıkıntısı artarak devam etmektedir.Yaşyer, Savran, Damlıboğaz, İçme, Avşar, Ovakışlacık gibi mahallelerimizde geniş ovalarda taban suyunun çok tuzlu olması ve iç sularda yapılan tarla balıkçılığı yüzünden bitkisel ürün ekilişi durma noktasına gelmiştir.Mevcut yeraltı suları çok tuzlu ve asitli olduğu için çiftçilerimiz üretimden vezgeçmekte ve arazileri boş bırakmak zorunda kalmaktadırlar. Geçen yıllarda DSİ Bölge Müdürlüğümüz izniyle Akgedik barajından bir miktar tarım suyunun Sarıçay yatağından bırakılarak Sarıçay çevresindeki çiftçilerimizin tarımsal üretimlerini sürdürebilmesi sağlanmıştır.Ancak 2016-2017 kış ve bahar sezonunun kurak geçmesi nedeniyle ve Akgedik Barajında yeterli doluluğun olmaması yine Akgedik Barajından Milas ovası sulama projesine sulama birliği tarafından su bırakılacak olması yeraltı sularından da yararlanamayan çiftçilerimizi sıkıntıya sokmuştur.Orman Su İşleri Bakanlığımıza bu konular iletilmiş ve Sayın Bakanımızın talimatlarıyla Eşence- Yeniköy Barajı, Gökçeler(Kemikler) Barajı yapım çalışmalarına başlanmıştır.Çalışmalara devam edilmektedir. Çiftçilerimizin sizlerden beklentisi 2017 yılı yaz sezonundaki sulama sıkıntısına çözüm bulunabilir mi? Ayrıca planlanan tarım sulaması barajlarının hızlandırılması konusunda desteklerinizi ve ilgilerinizi beklemektedirler. Milas ilçesinde gerçekten çok önemli bitkisel üretim alanlarından oluşan bu verimli toprakların Bakanlığımızca Bölge Müdürlüğümüzün gayretleriyle kaliteli tarımsal suya kavuşması mümkün olacaktır. İlçemizde Menteşe Sulama Birliğine bağlı olarak kurulan Milas Ovası ve Selimiye Ovası sulama bölgesini kapsayan Sulama Birliği'nin 2016-2017 yılı sulama ücretlerine çiftçilerimiz tarafından çok büyük tepki gösterilmekte, birlik üyeliğine girmeyerek ve sulama ücreti ödemeyerek belli etmektedirler.Sulama ücretlerinin 30-35 TL.'ye çekilmesini istiyorlar. Aksi halde yeni bir birlik kurma girişimi başlatacaklardır. Milas ilçesinde yıllar önce Ovakışlacık- Aktaş Mahallesinde DSİ Bölge Müdürlüğümüzce yapılan Kolmataj(Karagül) Köprüsü ve altında bulunan regülatörlerin bir kısmının sökülmesini talep ediyoruz.Bu regülatörlerin işlevi sona ermiş, ancak kış aylarında su akışını engelleyerek tarımsal alanlara su baskınına sebep olmaktadır. İlçemizdeki bu sorunların çözülmesi hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz."