Milas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Milas Ziraat Odası > Haberler > 6. Milas Zeytin Hasat Şenliği

6. Milas Zeytin Hasat Şenliği

-6. Milas Zeytin Hasat Şenliği coşkuyla kutlandı

Milas’ta bu yıl 6.’sı düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği, 2-3 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

 

Zeytinciliğe dair gelişmelerin ve ürünlerin tanıtımının yapıldığı Milas Zeytin Hasat Şenliği, 2 Kasım tarihinde ilçedeki Hekatomnos Kutsal Alanı’ndan Atapark’a gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ve halk oyunları gösterileriyle başladı.

Renkli görüntülere sahne olan şenliğe; Muğla Valisi Esengül Civelek, AK Parti Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç, STK temsilcileri, daire amirleri, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, S. S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Türkiye Süt Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, siyasi parti temsilcileri, çiftçiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi.  

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan, “Türkiye'de yer alan zeytin ağaçlarının yaklaşık yüzde 10'u Milas'ta yer almakta. İlçemizde 54 zeytinyağı markası ve bunların da 10 adedi coğrafi tescil belgelidir. Şenliğimiz ile el birliği, güç birliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz şenliğimiz ile çiftçilerimizde hasattan sıkıma, sıkımdan markalaşma ve Pazar payının artırılmasına kadar bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.

Bu şenliğimizi eğlenmek için değil, üreticimizi, tüketicimizi bilinçlendirmek, üretim kalitesini artırmak ve markalaşma yolunda mesafe kaydetmeyi hedefliyoruz.” dedi.

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun yaptığı konuşmada Anadolu coğrafyasının dünya üzerinde en bereketli yerlerden biri olduğuna işaret ederek, “Milas ise bu bereketli topraklar içerisinde üretim çeşitliliği ile en önemliler arasında yer alıyor. Zeytin ve zeytinyağı konusunda ülkemiz önemli bir yere sahip. Milas ise ağaç sayısı ve üretimi açısından hatırı sayılır bir yerde. Bu değerli ürün markalaşmalı ve ihracat konusunda önemli adımlar atılmalı. Birlikler ve kooperatifler kurulmalı. Böylelikle üretici de güçlenir. Üretim konusunda ise üretici her konuda desteklenmeli ve ağaçlardaki hastalıklar konusunda çalışmalar yapılarak tedbirler alınmalı. “ diye konuştu

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ise Milas’ın zeytin ve zeytinyağının kalitesinin her geçen yıl arttığını belirterek şunları söyledi: “Bu değerli ürün Milas için olmazsa olmaz bir üründür. Zeytin için, kurumlar, belediyeler, odalar, kooperatifler bir araya gelerek birlik oluşturmalı.”

AK Parti Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir de Milas’ın zeytin ağacı varlığı ve üretim miktarıyla zeytinciliğin başkenti olduğunu kaydetti. Muğla’da ilk organize sanayi bölgesinin Milas’ta kısa sürede kurulması için çalışmaların devam ettiğini duyuran Demir, ilçede yaklaşık 50 tane firmanın zeytincilik alanında rekabet ettiğine dikkat çekerek, bu rekabetin de daha kaliteli ürün üretimini sağlayacağını öngördüğünü söyledi.

Demir’i telefonla arayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 6. Milas Zeytin Hasat Şenliği’ne yoğun programı dolayısı ile katılım sağlayamadığını belirterek zeytincilik sektörüne dair açıklamalarda bulundu.

Sesi mikrofon yardımıyla hoparlöre aktarılan Bakan Pakdemirli,  11 milyon zeytin ağacına sahip olan Milas’ın adeta bir zeytin üssü olduğunu belirterek, “Milas, coğrafi işaretli tescilli zeytinyağları olan özgün marka ve değeri olan bir ilçedir. Muğla’da bulunan 17 milyon zeytin ağacının yaklaşık 11 milyonu Milas’ta bulunuyor. Zeytin bizim Egelilerin sırrıdır biliyorsunuz. Zeytin Milaslıların sağlığını ve çalışkanlığını temsil eder.” dedi.

Türkiye’deki zeytinyağı üretimine ilişkin istatistiki bilgiler veren Pakdemirli, bu yıl kaliteli bir ürün beklediklerini ve bunun dış pazarda avantaj oluşturduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “2018-2019 üretim sezonunda ülkemizin sofralık zeytin ihracatı, önceki döneme göre yüzde 11  artarak 142 milyon dolara yükseldi. Türkiye, sofralık zeytinde ihracat sezonunun başladığı 1 Ekim 2018’den sona erdiği 30 Eylül 2019’a kadar 100’den fazla ülkeye 142 milyon 110 bin dolar değerinde 91 bin ton zeytin gönderdi. Böylece bu sezonki zeytin ihracatı, geçen döneme göre yüzde 11 arttı, miktar bazında da artış yüzde 34 oldu. Geride kalan sezonda Türkiye’nin sofralık zeytin yarıdan fazlasına AB ülkeleri satın aldı. Bu başarıda Milaslıların emeği ve payı büyük. Bu vesile ile Milas’a teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz dane, sofralık zeytine fark ödemeleri kapsamında zeytine kilogram başına 15 kuruş prim desteği vereceğiz. Bu desteğin üreticilere hayırlı olmasını diliyorum. Çünkü zeytin katma değeri yüksek bir ürün. Dolayısıyla zeytin gibi ülkemiz için stratejik bir ürünü başıboş bırakamayız.”

Törende konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek, şenlik vesilesiyle şifa kaynağı olan zeytin ve zeytinyağının üretimine, pazarlanmasına, tanıtılmasına ve markalaşmasına katkı sağlandığını ifade etti. Muğla ve özellikle Milas’ta zeytin tarımına elverişli tarımsal araziler bulunduğuna işaret eden Civelek, “Arazi yapımız ve iklimimizle zeytincilikte güçlü bir potansiyele sahibiz. Zeytin varlığımızın kaliteli ve verimli bir şekilde artırılması için ilgili tüm taraflarla değerli çalışmalar gerçekleştirerek, hızla gelişen zeytin ve zeytin yağı sektörünü yakından takip eden bilinçli çiftçilerimizle, modern tesislerde en son teknoloji sistemleriyle kaliteli zeytinyağı üretimi yapılıyor. Bugün geldiğimiz noktada Milas ilçemizde kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretiminde dikkat çekmektedir. Son zamanlarda coğrafi işaret alan kaliteli zeytinyağı markalarının artışından da memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve katılımcılar, alanda kurulan stantlarda zeytin ve zeytinyağı ürünlerini sergileyen üreticileri ziyaret etti.

Şenliğe katılan vatandaşlar, Milas’a özgü coğrafi işaretli zeytinyağı ürünlerine yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikler kapsamında kadınların el emeğiyle dokuduğu coğrafi işaretli Milas halıları açık arttırmayla satıldı. Şenlikte ayrıca Milas Ziraat Odası Başkanlığı’nın Kristal firmasıyla ortak yürüttüğü, “Bölgesel Lezzetleri Koruma Projesi” kapsamında, talepte bulunan MİZO üyesi çiftçilere ücretsiz olarak 2 yaşında sertifikalı memecik türü zeytin fidanı dağıtıldı. Temsili olarak gerçekleştirilen dağıtımın, devam edeceği bildirildi.

Ardından ilçeye bağlı Ağaçlıhöyük’te, bu yıl faaliyet göstermeye başlayan Milas Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi’nin arazisinde zeytin hasatı yapıldı. Toplanan zeytinler, plastik kasalara konularak fabrikada soğuk sıkım yapıldı ve zeytinyağı katılımcılara ikram edildi.

Şenliğe katılan Dr. Ender Saraç, vatandaşlara zeytin ve zeytinyağıyla yapılan sağlıklı tarifler verdi. Sağlık bir yaşamın sırrının zeytinyağı ile başladığına işaret eden Saraç, ilgi gören sunumunda zeytinyağının kanser türleri ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını ifade ederek, bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Atapark’ta devam eden şenlikte MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer bir konuşma yaptı. Özer konuşmasında Milas’a dört coğrafi işaretli ürün kazandırdıklarını belirterek bunlardan Milas zeytinyağına alınan coğrafi işaretin Milas zeytinciliği için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Coğrafi işaret alınmasından sonra hem üreticilerde, hem fabrikacılarda hem de tüketicilerde kaliteli zeytinyağı konusunda bilinçlenme meydana geldiğini anlatan Özer, Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınmasından sonra marka sayısın 53’ü, coğrafi işaret sahibi marka sayısının ise 10’u bulduğunu bildirdi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında şenlik için emeği geçenleri kutlayarak “Sizler buruda hem Milas zeytinini tanıtıyor, hem de zeytinyağı kullanma kültürünü yayıyorsunuz. Sizlerin bu büyük gayreti ve emeği sayesinde, 20 sene önce 100 gram civarındaki kişi başı tüketim bugün 20 katına çıktı ve 2 litreye ulaştı” dedi. Hisarcıklıoğlu konuşmasının devamında zeytinyağının pazarlama sorununa da değinerek “Dolayısıyla, zeytinyağı tüketimini, mesela 5 litreye çıkarabilirsek, zeytinyağının pazarlama sorunu kalmaz. Öte yandan artık bir hedefimiz de dünyaya açılmak olmalı” diyerek zeytinyağında ihracatı hedef gösterdi ve coğrafi işaretin ürünlere artı değer kattığını da vurguladı.

Milas 6. Zeytin Hasat Şenliği Kapsamında yapılan panelde ise Doç. Dr. Figen Çukur, Doç. Dr. Tayfun Çukur ve Prof. Dr. Ferit Çobanoğlu “Kırsal kalkınmada coğrafi işaretli ürünlerin yeri ve önemi” konusundaki görüşlerini ifade ettiler. Panelde, Milaslı zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe Milas zeytinyağı ve Milas yağlı zeytininden sonra Milas memecik zeytininin de coğrafi işaretinin alınması gerektiğini bildirdi.

Panelde söz alan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise son zamanlarda zeytinde erken hasadın özendirildiğini ifade ederek, “Erken hasat edilen zeytinin zeytinyağı verimi düşer. Zeytin olgunlaşma döneminde hasat edilip sıkılırsa 3 kg’da bir kg zeytinyağı alınırken erken hasatta 10 kg.da 1 kg. yağ alınıyor. Bu nedenle hasatta zeytininin yağlanma dönemine dikkat edilmelidir” diye konuştu. Zeytin üreticisinin en önemli sorunlarından birisinin ise dağlık arazi yapısı nedeniyle işçilik maliyetlerinin yüksek olduğunu anlatan Atıcı, “Diğer zeytincilik bölgelerindeki zeytinler düz arazilerde. Biz onlarla maliyet açısından rekabet edemeyiz” dedi. Atıcı, üreticinin bir önemli sorunun ise  hasat için işçi bulunamayışı olduğunu anlatarak “Hem işçi bulunamıyor, hem arazi yapısı nedeniyle maliyet yükseliyor. Fiyatlarda ise düşüş yaşanıyor. Zeytinyağı 13 – 14 liradan 8 – 9 liraya kadar düştü. Bu nedenle üretici, ürünü ağacın başında bırakıyor.” dedi.

Renkli görüntülere sahne olan şenlikte, zeytinyağının sofralardaki kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla AREGALA Gastronomi Federasyonu tarafından zeytinyağlı yemek şovu ve Zeytindostu Derneği tarafından zeytinyağı tadımı yapıldı.

Zeytin ve zeytinyağı kullanarak pişirme tekniklerini ve yemekleri tanıtan şefler, gösteriyi izleyenler tarafından ilgiyle takip edildi.

Ardından şefler, Muğla’nın ilçelerinden katılım gösteren kadınların zeytinyağlı yemek yarışmasında sunduğu yemekleri değerlendirdi.  El işleme bakır tabaklarda, çiçeklerle sunulan zeytinyağlı dolma, ekşili köfte, keşkek, tarhana, zeytinyağlı tavuk dolması, çeşit çeşit ot kavurmaları ve yöresel tatlılarla donatılan masalara gelerek tadım yapan şefler, yarışmanın en iyisini seçmekte zorlandılar. Puanlamanın arından birbirinden lezzetli yemekler, etkinliği izleyen protokol üyelerine ve vatandaşlara ikram edildi.
Jüri üyelerinin değerlendirmesine göre; zeytinyağlılar şölenine dönüşen yarışmanın 1.’si Milas’tan Nigar Orhan, 2.’si Menteşe ilçesinden Nurhayat Bilgin, 3.’sü ise Milas’tan Ayşen Sezgin oldu. Yarışmaya katılan tüm katılımcılar, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, S. S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül tarafından takdim edilen altın ve teşekkür belgesiyle ödüllendirildi.

Yarışmada jüri görevinde bulunan tüm şeflere de Milas Kaymakamı Eren Arslan tarafından belge takdimi yapıldı.

Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği üyelerinin etkinlik sonunda sergilediği halk oyunları gösterisi alandakilerden alkış topladı.