-6. Milas Zeytin Hasat Şenliği
coşkuyla kutlandı
Milas’ta
bu yıl 6.’sı düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği, 2-3 Kasım tarihlerinde
gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Zeytinciliğe
dair gelişmelerin ve ürünlerin tanıtımının yapıldığı Milas Zeytin Hasat
Şenliği, 2 Kasım tarihinde ilçedeki Hekatomnos Kutsal Alanı’ndan Atapark’a
gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ve halk oyunları gösterileriyle başladı.
Renkli
görüntülere sahne olan şenliğe; Muğla Valisi Esengül Civelek, AK Parti Muğla
Milletvekili M. Yavuz Demir, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, İYİ Parti Muğla
Milletvekili Metin Ergun, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Türkiye Odalar ve
Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla Üniversitesi
Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla
Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç, STK temsilcileri, daire
amirleri, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, S. S. 153 Nolu Milas Zeytin
ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Türkiye Süt
Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali
İhsan Gezgin, siyasi parti temsilcileri, çiftçiler ve vatandaşlar yoğun katılım
gösterdi.
Şenliğin
açılış konuşmasını yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan, “Türkiye'de yer alan
zeytin ağaçlarının yaklaşık yüzde 10'u Milas'ta yer almakta. İlçemizde 54 zeytinyağı
markası ve bunların da 10 adedi coğrafi tescil belgelidir. Şenliğimiz ile el
birliği, güç birliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz şenliğimiz ile
çiftçilerimizde hasattan sıkıma, sıkımdan markalaşma ve Pazar payının
artırılmasına kadar bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.
Bu
şenliğimizi eğlenmek için değil, üreticimizi, tüketicimizi bilinçlendirmek,
üretim kalitesini artırmak ve markalaşma yolunda mesafe kaydetmeyi
hedefliyoruz.” dedi.
İYİ
Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun yaptığı konuşmada Anadolu coğrafyasının
dünya üzerinde en bereketli yerlerden biri olduğuna işaret ederek, “Milas ise
bu bereketli topraklar içerisinde üretim çeşitliliği ile en önemliler arasında
yer alıyor. Zeytin ve zeytinyağı konusunda ülkemiz önemli bir yere sahip. Milas
ise ağaç sayısı ve üretimi açısından hatırı sayılır bir yerde. Bu değerli ürün
markalaşmalı ve ihracat konusunda önemli adımlar atılmalı. Birlikler ve
kooperatifler kurulmalı. Böylelikle üretici de güçlenir. Üretim konusunda ise
üretici her konuda desteklenmeli ve ağaçlardaki hastalıklar konusunda
çalışmalar yapılarak tedbirler alınmalı. “ diye konuştu
CHP
Muğla Milletvekili Suat Özcan ise Milas’ın zeytin ve zeytinyağının kalitesinin
her geçen yıl arttığını belirterek şunları söyledi: “Bu değerli ürün Milas için
olmazsa olmaz bir üründür. Zeytin için, kurumlar, belediyeler, odalar,
kooperatifler bir araya gelerek birlik oluşturmalı.”
AK
Parti Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir de Milas’ın zeytin ağacı varlığı ve
üretim miktarıyla zeytinciliğin başkenti olduğunu kaydetti. Muğla’da ilk
organize sanayi bölgesinin Milas’ta kısa sürede kurulması için çalışmaların
devam ettiğini duyuran Demir, ilçede yaklaşık 50 tane firmanın zeytincilik
alanında rekabet ettiğine dikkat çekerek, bu rekabetin de daha kaliteli ürün
üretimini sağlayacağını öngördüğünü söyledi.
Demir’i
telefonla arayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 6. Milas Zeytin Hasat
Şenliği’ne yoğun programı dolayısı ile katılım sağlayamadığını belirterek
zeytincilik sektörüne dair açıklamalarda bulundu.
Sesi
mikrofon yardımıyla hoparlöre aktarılan Bakan Pakdemirli, 11 milyon
zeytin ağacına sahip olan Milas’ın adeta bir zeytin üssü olduğunu belirterek,
“Milas, coğrafi işaretli tescilli zeytinyağları olan özgün marka ve değeri olan
bir ilçedir. Muğla’da bulunan 17 milyon zeytin ağacının yaklaşık 11 milyonu
Milas’ta bulunuyor. Zeytin bizim Egelilerin sırrıdır biliyorsunuz. Zeytin
Milaslıların sağlığını ve çalışkanlığını temsil eder.” dedi.
Türkiye’deki
zeytinyağı üretimine ilişkin istatistiki bilgiler veren Pakdemirli, bu yıl
kaliteli bir ürün beklediklerini ve bunun dış pazarda avantaj oluşturduğunu
söyleyerek şunları kaydetti: “2018-2019 üretim sezonunda ülkemizin sofralık
zeytin ihracatı, önceki döneme göre yüzde 11 artarak 142 milyon dolara
yükseldi. Türkiye, sofralık zeytinde ihracat sezonunun başladığı 1 Ekim
2018’den sona erdiği 30 Eylül 2019’a kadar 100’den fazla ülkeye 142 milyon 110
bin dolar değerinde 91 bin ton zeytin gönderdi. Böylece bu sezonki zeytin
ihracatı, geçen döneme göre yüzde 11 arttı, miktar bazında da artış yüzde 34
oldu. Geride kalan sezonda Türkiye’nin sofralık zeytin yarıdan fazlasına AB
ülkeleri satın aldı. Bu başarıda Milaslıların emeği ve payı büyük. Bu vesile
ile Milas’a teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz dane, sofralık zeytine fark
ödemeleri kapsamında zeytine kilogram başına 15 kuruş prim desteği vereceğiz.
Bu desteğin üreticilere hayırlı olmasını diliyorum. Çünkü zeytin katma değeri
yüksek bir ürün. Dolayısıyla zeytin gibi ülkemiz için stratejik bir ürünü
başıboş bırakamayız.”
Törende
konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek, şenlik vesilesiyle şifa kaynağı olan
zeytin ve zeytinyağının üretimine, pazarlanmasına, tanıtılmasına ve
markalaşmasına katkı sağlandığını ifade etti. Muğla ve özellikle Milas’ta
zeytin tarımına elverişli tarımsal araziler bulunduğuna işaret eden Civelek,
“Arazi yapımız ve iklimimizle zeytincilikte güçlü bir potansiyele sahibiz.
Zeytin varlığımızın kaliteli ve verimli bir şekilde artırılması için ilgili tüm
taraflarla değerli çalışmalar gerçekleştirerek, hızla gelişen zeytin ve zeytin
yağı sektörünü yakından takip eden bilinçli çiftçilerimizle, modern tesislerde
en son teknoloji sistemleriyle kaliteli zeytinyağı üretimi yapılıyor. Bugün
geldiğimiz noktada Milas ilçemizde kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretiminde
dikkat çekmektedir. Son zamanlarda coğrafi işaret alan kaliteli zeytinyağı
markalarının artışından da memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.
Konuşmaların
ardından protokol üyeleri ve katılımcılar, alanda kurulan stantlarda zeytin ve
zeytinyağı ürünlerini sergileyen üreticileri ziyaret etti.
Şenliğe
katılan vatandaşlar, Milas’a özgü coğrafi işaretli zeytinyağı ürünlerine yoğun
ilgi gösterdi. Etkinlikler kapsamında kadınların el emeğiyle dokuduğu coğrafi
işaretli Milas halıları açık arttırmayla satıldı. Şenlikte ayrıca Milas Ziraat
Odası Başkanlığı’nın Kristal firmasıyla ortak yürüttüğü, “Bölgesel Lezzetleri
Koruma Projesi” kapsamında, talepte bulunan MİZO üyesi çiftçilere ücretsiz
olarak 2 yaşında sertifikalı memecik türü zeytin fidanı dağıtıldı. Temsili
olarak gerçekleştirilen dağıtımın, devam edeceği bildirildi.
Ardından
ilçeye bağlı Ağaçlıhöyük’te, bu yıl faaliyet göstermeye başlayan Milas Uyku
Vadisi Tarım Kooperatifi’nin arazisinde zeytin hasatı yapıldı. Toplanan
zeytinler, plastik kasalara konularak fabrikada soğuk sıkım yapıldı ve
zeytinyağı katılımcılara ikram edildi.
Şenliğe
katılan Dr. Ender Saraç, vatandaşlara zeytin ve zeytinyağıyla yapılan sağlıklı
tarifler verdi. Sağlık bir yaşamın sırrının zeytinyağı ile başladığına işaret
eden Saraç, ilgi gören sunumunda zeytinyağının kanser türleri ve kalp damar
hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını ifade ederek, bol bol tüketilmesi
tavsiyesinde bulundu.
Atapark’ta
devam eden şenlikte MİTSO Yönetim Kurulu
Başkanı Reşit Özer bir
konuşma yaptı. Özer konuşmasında Milas’a dört coğrafi işaretli ürün
kazandırdıklarını belirterek bunlardan Milas zeytinyağına alınan coğrafi
işaretin Milas zeytinciliği için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Coğrafi
işaret alınmasından sonra hem üreticilerde, hem fabrikacılarda hem de
tüketicilerde kaliteli zeytinyağı konusunda bilinçlenme meydana geldiğini
anlatan Özer, Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınmasından sonra marka
sayısın 53’ü, coğrafi işaret sahibi marka sayısının ise 10’u bulduğunu bildirdi.
TOBB Başkanı M. Rifat
Hisarcıklıoğlu ise
konuşmasında şenlik için emeği geçenleri kutlayarak “Sizler buruda hem Milas
zeytinini tanıtıyor, hem de zeytinyağı kullanma kültürünü yayıyorsunuz.
Sizlerin bu büyük gayreti ve emeği sayesinde, 20 sene önce 100 gram civarındaki
kişi başı tüketim bugün 20 katına çıktı ve 2 litreye ulaştı” dedi.
Hisarcıklıoğlu konuşmasının devamında zeytinyağının pazarlama sorununa da değinerek
“Dolayısıyla, zeytinyağı tüketimini, mesela 5 litreye çıkarabilirsek,
zeytinyağının pazarlama sorunu kalmaz. Öte yandan artık bir hedefimiz de
dünyaya açılmak olmalı” diyerek zeytinyağında ihracatı hedef gösterdi ve
coğrafi işaretin ürünlere artı değer kattığını da vurguladı.
Milas
6. Zeytin Hasat Şenliği Kapsamında yapılan panelde ise Doç. Dr. Figen Çukur, Doç. Dr. Tayfun
Çukur ve Prof. Dr. Ferit
Çobanoğlu “Kırsal kalkınmada coğrafi işaretli ürünlerin yeri ve önemi”
konusundaki görüşlerini ifade ettiler. Panelde, Milaslı zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe Milas
zeytinyağı ve Milas yağlı zeytininden sonra Milas memecik zeytininin de coğrafi
işaretinin alınması gerektiğini bildirdi.
Panelde
söz alan Milas Ziraat Odası
Başkanı İsmail Atıcı ise son zamanlarda
zeytinde erken hasadın özendirildiğini ifade ederek, “Erken hasat edilen
zeytinin zeytinyağı verimi düşer. Zeytin olgunlaşma döneminde hasat edilip
sıkılırsa 3 kg’da bir kg zeytinyağı alınırken erken hasatta 10 kg.da 1 kg. yağ
alınıyor. Bu nedenle hasatta zeytininin yağlanma dönemine dikkat edilmelidir”
diye konuştu. Zeytin üreticisinin en önemli sorunlarından birisinin ise dağlık
arazi yapısı nedeniyle işçilik maliyetlerinin yüksek olduğunu anlatan Atıcı,
“Diğer zeytincilik bölgelerindeki zeytinler düz arazilerde. Biz onlarla maliyet
açısından rekabet edemeyiz” dedi. Atıcı, üreticinin bir önemli sorunun
ise hasat için işçi bulunamayışı olduğunu anlatarak “Hem işçi
bulunamıyor, hem arazi yapısı nedeniyle maliyet yükseliyor. Fiyatlarda ise
düşüş yaşanıyor. Zeytinyağı 13 – 14 liradan 8 – 9 liraya kadar düştü. Bu
nedenle üretici, ürünü ağacın başında bırakıyor.” dedi.
Renkli
görüntülere sahne olan şenlikte, zeytinyağının sofralardaki kullanımını
yaygınlaştırmak amacıyla AREGALA Gastronomi Federasyonu tarafından zeytinyağlı
yemek şovu ve Zeytindostu Derneği tarafından zeytinyağı tadımı yapıldı.
Zeytin
ve zeytinyağı kullanarak pişirme tekniklerini ve yemekleri tanıtan şefler,
gösteriyi izleyenler tarafından ilgiyle takip edildi.
Ardından
şefler, Muğla’nın ilçelerinden katılım gösteren kadınların zeytinyağlı yemek
yarışmasında sunduğu yemekleri değerlendirdi. El işleme bakır tabaklarda,
çiçeklerle sunulan zeytinyağlı dolma, ekşili köfte, keşkek, tarhana,
zeytinyağlı tavuk dolması, çeşit çeşit ot kavurmaları ve yöresel tatlılarla
donatılan masalara gelerek tadım yapan şefler, yarışmanın en iyisini seçmekte
zorlandılar. Puanlamanın arından birbirinden lezzetli yemekler, etkinliği
izleyen protokol üyelerine ve vatandaşlara ikram edildi.
Jüri üyelerinin değerlendirmesine göre; zeytinyağlılar şölenine dönüşen
yarışmanın 1.’si Milas’tan Nigar Orhan, 2.’si Menteşe ilçesinden Nurhayat
Bilgin, 3.’sü ise Milas’tan Ayşen Sezgin oldu. Yarışmaya katılan tüm
katılımcılar, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık
Müdürü Eşref Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, S. S. 153 Nolu
Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül tarafından
takdim edilen altın ve teşekkür belgesiyle ödüllendirildi.
Yarışmada
jüri görevinde bulunan tüm şeflere de Milas Kaymakamı Eren Arslan tarafından
belge takdimi yapıldı.