Muğla
genelindeki çiftçilerin tarımsal sorunlarının ve taleplerinin 27 madde halinde
gündeme getirildiği Muğla Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı,
Milas Ziraat Odası’nda gerçekleştirildi.
Muğla Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ’un başkanlığında, Milas Ziraat Odası’nda düzenlendi. İl genelindeki çiftçilerin yaşadığı sorunların ve çözüme yönelik taleplerin maddeleştirilerek gündeme getirildiği toplantıya; İl Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kavaklıdere Ziraat Odası Başkanı Saffet Karabıyık, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllüoğlu, Köyceğiz Ziraat Odası Başkanı Şaban Ali Çetin, Seydikemer Ziraat Odası Muhsin Gümüş ve Yatağan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kuru, MİZO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fikret Turgut ile ziraat mühendisleri katıldı.
27 maddelik
gündemin görüşüldüğü toplantıda; kilo bazında buğday ve pamuğa verilen
desteklerin yaş meyve ve sebzeye de verilmesi, çiftçilere sağlanan pirim
değerlerinin bizzat Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından sahalarda
tespit edilip mağduriyetlerin giderilmesi, yeni çıkacak hal yasasında
komisyonculara uygulanan kanunun aynı şekilde ihracatçıya da uygulanarak ürünü
aldığı yerdeki hallerde teminat verme işleminin uygulanması istendi.
Toplantıda,
ticari çalışanların haricindeki traktörlerin sicil kayıt işlemlerinin Ziraat
Odalarına verilmesi, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri tarafından üretim
planlaması bölgeye uygun bir şekilde uygulanması, ilaç bayiliği olan odalarda
reçete yazmak için ikinci ziraat mühendisinin istihdam etmelerinin önlenmesi
için çalışan ziraat mühendisine reçete yazma yetkisinin verilmesi, Muğla ve
ilçelerinde planlanan sulama göletlerinin yapının hızlanması, dağ köylerinde
yolu olmayan zeytinlik ve tarım alanlarına ulaşmak için Tarım ve Orman
Bakanlığınca traktör yolu yapılması talepleri tekrar gündeme getirildi.
Tarım kredi
kooperatiflerinin üyelerine kullandırdığı uzun vadeli kredilerde, son yıllarda
kaynak kullanımına katkı fonu adı altında alınmaya başladığı, yüzde 13-15 arası
değişen fark faizlerinin alınmaması ve Ziraat Bankası ile aynı oranda kredi
kullandırılmasının sağlanması istenirken; Yatağan’da özelleştirmenin ardından
devletin hüküm ve tasarrufunda kalan istimlak alanlarındaki zeytinliklerin
Yatağan halkının kullanımına sunulması için Yatağan Ziraat Odası’na bağlı
iktisadi işletmesine devrinin sağlanması talep edildi.
Muğla’nın
küçükbaş büyükbaş hayvancılık işletmelerinin geliştirilmesi programına alınması
halinde, bölge ekonomisine çok büyük fayda sağlayacağına dikkat çekilen
toplantıda; özellikle sera yapımında hava muhalefeti nedeniyle beton dökümünün
imar yönetmeliği şartı arandığı için bunun kapsam dışı bırakılması, traktörü
kullanabilen çiftçilerin aynı sürücü belgesiyle traktör ruhsatlarına kaydını
yaptırarak traktörü römorklu olarak kullanabilmesi ve bunun sağlanması istendi.
Toplantıya ev
sahipliği yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, gündem maddelerinin
görüşülmesinin ardından Muğla’daki Ziraat Odaları adına Barış Pınarı Harekatı,
Dünya Kadın Çiftçiler ve Dünya Gıda Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“ZİRAAT ODALARI
OLARAK MEHMETCİKLERİMİZİN YANINDAYIZ”
Türk Silahlı
Kuvvetleri’nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nın, Türkiye’nin güney
sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barışı,
huzuru getirmek amacıyla sürdürüldüğünün altını çizen Başkan Atıcı, “Buradan
hep birlikte Mehmetciklerimize selam gönderiyoruz. Allah, cephede savaşan
Mehmetciklerimize yardımcı olsun. Dualarımız onlarla.” dedi.
“KADIN ÇİFTÇİLER
TARIMSAL ÜRETİMİN BEL KEMİĞİDİR”
Başkan Atıcı, 15
Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklama yapan Türkiye Ziraat
Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da ifade ettiği gibi
tarımın yükünün kadın çiftçiler tarafından çekildiğini hatırlattı.
Özellikle
kırsaldaki tarımsal faaliyetlerde kadınların büyük rol oynadığını ifade eden
Başkan Atıcı, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanımız Sayın
Şemsi Bayraktar’ın da belirttiği gibi kırsaldaki tarımsal faaliyetlerin bel
kemiğini oluşturan kadın çiftçilerimiz için pozitif ayrımcılık talep ediyoruz.
Kadın çiftçilerimize yılda 90 gün yıpranma payı, kadın çiftçilerimizin bağkur
pirimlerinde de yüzde 50 indirim talep ediyoruz. Kadın çiftçilerimizin eğitimi
noktasında da Türkiye Ziraat Odaları Birliğimiz, Tarım ve Orman Bakanlığımız
ile protokol imzaladı. Kadın çiftçi, genç çiftçi gibi birçok projelerle
kadınlarımızı, ilimizde, ilçemizde eğitiyor, onları kurslara tabi tutuyoruz.
Ziraat Odaları olarak eğitim projelerinin bizzat içinde yer alarak, kadın
çiftçilerimizi ilimizde ve ilçelerimizde eğitiyoruz. Kadınlarımızın tarımsal
faaliyetleri bilinçli ve modern yöntemlerle yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz.
Kadın çiftçilerimizi üretime olan büyük katkılarından dolayı tebrik ediyor,
Dünya Kadın Çiftçiler Günlerini bir kez daha kutluyorum.” dedi.
“BİN BİR EMEKLE
ÜRETİLEN GIDANIN GRAMINI BİLE ASLA İSRAF ETMEYİN!”
16 Ekim Dünya
Gıda Günü’nün bu yıl, “Eylemlerimiz Geleceğimizdir. Sağlıklı Beslenme ile
Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya” temasıyla kutlandığını söyleyen Başkan Atıcı,
gıda israfının önlenmesi için herkese önemli görevler düştüğünü belirterek
şunları kaydetti: “Gıda, dünyada en önemli sektörlerden bir tanesi… Dünyada
gıdaya ulaşan ülkeler, en gelişmiş ülkeler olarak dikkat çekiyor. Ancak artan
dünya nüfusunun doyurulması için gıdaya olan ihtiyaç her gün artıyor. Artık
güvenli ve yeterli gıdaya ulaşmak dünyanın en büyük sorunudur. Özellikle
ülkemizdeki değerli çiftçilerimiz, tarım kesimimiz 82 milyon insanımızı,
yaklaşık 5 milyon Suriyeliyi, sığınmacıları ve 40 milyon da turisti doyurmak
için üretim yapıyor. Bu nedenle ülkemizde tarımın, çiftçilerimizin mutlaka
desteklenmeye ihtiyacı var. Sağlıklı beslenmeli ve gıdadaki israfı da mutlaka
önlememiz gerekiyor. İsrafın bir hayli fazla olduğu ülkemizde, günde 12 milyon
ekmeğin çöpe gittiğini ve bunun yıllık bir buçuk milyar dolar gibi bir masraf
getirdiğini, sebze ve meyvedeki israfında ciddi boyutlara ulaştığını biliyoruz.
Tüm tüketiciler olarak, üreticilerimizin bin bir emekle sofralarımıza sunduğu
gıdaların gramını bile asla israf etmeyelim. Davranışlarımızdaki
değişikliklerle israfı önleyebiliriz.”